Planlar bitti, sıra icraatta!

Abone ol

Çevre ve Orman Bakanlığı'nca Ergene Havzası'nın koruması için 2006'ta başlatılan planlama süreci tamamlandı.


Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından Ergene Havzası'nın kirlilik durumunu belirlemek ve sorunların çözümü için 2006 yılında başlattığı ''Ergene Havzası Çevre Yönetimi Master Planı Projesi'' tamamlandı. 

''Ergene Havzası Çevre Yönetimi Master Planı Projesi'' Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli illerini kapsıyor. Proje kapsamında hazırlanan Atıksu Eylem Planı'nda, 2010 yılında 8 belediyeye, 2012 yılında da 21 belediyeye arıtma hizmeti verilmesi hedefleniyor.

Ergene Havzası'nda önemli kirlilik parametrelerinden biri olarak gösterilen ''renk parametresi'' ile ilgili çalışma da Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yaptırıldı. Buna göre, Ergene ve Çorlu deresine deşarjı olan ve renkli atık su üreten tekstil, gıda, maya, kağıt, deri endüstrileri ve organize sanayi bölgelerinde, ''Renk, KOİ, AKM, fenol, pH'' parametrelerinde izleme yapılarak, sadece Ergene Havzası'na yönelik deşarj standardı hazırlandı.

128 milyon TL harcanacak


Su kalitesini etkileyen kirlilik yüklerinin en aza indirilmesi, ilgili kurum ve kuruluşların ortak çalışma ile görev paylaşımının koordineli bir şekilde yürütülmesi, izleme ve denetim faaliyetlerinin etkin bir şekilde yapılması gibi çeşitli görev dağılımlarını içeren eylem planında, Ergene Havzası'nın coğrafi yapısı göz önüne alınarak, atıksu arıtma tesislerinin ayrı bir şekilde yapılması kararlaştırılırken, sadece Veliköy arıtma tesisinin (Çerkezköy, Kapaklı, Kabaağaç, Veliköy, Kızılpınar) ortak yapılması öngörüldü. Bunun için ilk yatırımın toplam maliyeti ise 128 milyon 296 bin TL olarak belirlendi.

Kaçak sondaj engellenecek

''Ergene Havzası Koruma Eylem Planı''nda kısa vadede, sanayilere organize sanayi bölgeleri içerisinde izin verilmesi, kaçak sondaj kuyularının engellenmesi, organize sanayi bölgelerine bir an önce arıtma tesisi yapmaları, renk parametresi için deşarj standardı getirilmesi, su tasarrufu yapılması için gerekli çalışmalara başlanması gibi önlemler alınıyor.

Yapılan denetimler sonucunda, Ergene Havzası'ndaki tüm sanayilerde arıtma tesisi bulunduğu tespit edilirken, bunun nehirde iyileştirmeye neden olmayacağı belirlendi.

Tekirdağ'da bulunan 299 sanayi tesisinden Çerközköy organize sanayi bölgesine ait 800 bin metreküp ve Çorlu'daki deri fabrikalarının yer aldığı organize sanayi bölgesinde de 36 bin metreküp kapasiteli atıksu arıtma tesisi bulunduğu tespit edildi.

Para cezaları arttı

Öte yandan, Tekirdağ İl Çevre ve Orman Müdürlüğü teknik personeli tarafından 2009 yılında yapılan 368 denetim sonunda, 25 işletmeye 978 bin 456 lira, 2010 yılı Ocak-Ağustos döneminde ise 282 denetimden 19 işletmeye 1 milyon 79 bin 339 lira idari para cezası uygulandığı öğrenildi.


Günün Önemli Haberleri