PKKyla silahlı mücadele masada

Abone ol

Türkiye'nin Terörle Mücadele Koordinatörü Başer'e PKK'yla silahlı mücadele hala masada

Türkiye'nin Terörle Mücadele Koordinatörü Emekli Orgeneral Edip Başer, Kuzey Irak'taki terör örgütüne karşı başlatılan işbirliği sürecinde tatmin edici sonuçların elde edilememesi durumunda TBMM'den izin isteme aşamasına gelinebileceğini söyleyerek, "Yüce Meclis'in kararının gereğinin yapılacağı da muhakkaktır" diye konuştu.

Başer, Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) tarafından Avrasya Bir Vakfı'nın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya, ABD'nin Terörle Mücadele Özel Temsilcisi Emekli Orgeneral Joseph W. Ralston'la katıldı.

Başer, PKK'nın Kuzey Irak'taki varlığına en kısa zamanda son verilmesinin Türkiye'nin ulusal güvenliği açısından ertelenemez bir gereklilik ve zorunluluk olarak değerlendirildiğini söyledi.

Her düzeyde askeri harekat ve faaliyetin de operasyonel seçenekler arasında olduğunu belirten Edip Başer, "Hiç kimse, Türkiye'nin örgütle doğrudan veya dolaylı, açık veya örtülü yollardan müzakere veya pazarlık gibi bir sürece dahil olacağını beklememelidir" dedi.

Başer, son yıllarda Kuzey Irak'taki fiili durum nedeniyle bu bölgenin örgüt için güvenli bir üs oluşturduğunu belirtti. Başer, ABD başkanlığındaki koalisyon güçleri ve merkezi Irak hükümetinin bunu önlemek için gerekli dikkat ve özeni yakın zamana kadar gösteremediklerini söyleyerek, "Süregelen Kuzey Iraklı saldırılar Türk ulusunun sabrını taşırma noktasını çoktan geçmiştir. Türkiye, bugüne kadar yakın müttefikleri ABD ve İngiltere'nin durumlarını daha da zorlaştırmamak, Irak'ın normalleşme sürecini geciktirmemek için kendi kendini sınırlamıştır. PKK'nın Kuzey Irak'taki varlığına en kısa zamanda son verilmesi, Türkiye'nin ulusal güvenliği açısından ertelenemez bir gereklilik ve zorunluluk olarak değerlendirilmektedir. ABD ve Irak hükümetinin işbirliği içinde olmaları, kararlılığımızı paylaşmaları büyük önem taşımaktadır" dedi.

Başer, koordinasyon mekanizmasını sorgulamak ve cevaplarını da açık olarak vermek istediğini ifade ederek,

"Bir endişe de 'bu mekanizmanın Türkiye Cumhuriyeti'ni PKK terör örgütünü muhatap ederek, örgütün taleplerini dinlemek zorunda bırakmak, bu yoldan PKK'nın siyasallaşmasının kapısını açmak' şeklindedir. Böyle bir amaca yönelik hiçbir oyunun ulus olarak da, birey olarak da içinde yer almayacağımızı dost da düşman da bilmektedir. Böyle bir misyon içinde yer almamız mümkün değil. Karşılaşılan bir soru da 'somut sonuçların ne zaman alınacağı'dır. Buna bir takvim vermek mümkün değildir. Birçok durumda uygun da değildir. Bazı bilgileri zamanı gelmeden açıklamak doğru olmaz. Milletimizin bize güvenmelerini istiyorum" dedi.

ABD'nin Terörle Mücadele Özel Temsilcisi Emekli Orgeneral Joseph W. Ralston da "ABD'nin dış politikasında PKK'nın araç değil, terörist örgüt olduğunu" kaydederek, "Herhangi bir şekilde PKK ile masaya oturma seçeneğimiz yok, askeri seçeneğimiz var, ama askeri seçenek son tercih olmalı. PKK'yı yenmek için, terörizmle savaşmak için bütün kolları kullanmak gerekir" diye konuştu.


Günün Önemli Haberleri