PKK'yı konuşmaya gelecek!

Abone ol

Kuzey Irak bölgesel yönetimi lideri Mesud Barzani iki günlük ziyaret için bugün Türkiye'ye geliyor.

ABD'de devlet protokolüyle ağırlanan ve başkan Obama ile görüşen Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi lideri Mesud Barzani, bugün kritik temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye geliyor.

Dışişleri'nden yapılan açıklamada Barzani'nin ana gündem maddesi terör olan ziyaretinde Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve Irak'ın firari Cumhurbaşkan Yardımcısı Haşimi ile görüşeceği duyuruldu. Haziran'da 71 Kürt partisi ve 109 sivil toplum kuruluşu ile Kürt yönetiminin merkezi olan Erbil'de Kürt Konferansı toplayacak olan Barzani'nin, PKK'yı ateşkese ikna için Ankara'da zemin yoklayacağı iddia ediliyor.

Vatan'da yer alan habere göre; Haziran'a yetişmemesi durumunda Eyül ayında yapılacak Kürt Konferansı için Barzani'nin davetli listesinde Türkiye'den BDP de bulunuyor. PKK ise terörde ısrarcı olduğu gerekçesiyle konferansa davet edilmedi. Buna rağmen terör örgütü ile temaslarda bulunan Barzani'nin Karayılan'ı PKK'nın kalıcı ateşkes ilan ederek silah bırakması için ikna etmeye çalıştığı, bunu kabul etmesi durumunda PKK'yı da konferansa davet ederek sonuç bildirisinde örgütün bu kararını yayınlamayı planladığı belirtiliyor. Kuzey Irak liderinin Ankara'nın bu teklife sıcak bakıp bakmayacağını görmek için Erdoğan ve Gül ile görüşerek örgüt ile Ankara arasında arabulucu olmaya çalışacağı iddia ediliyor.

BAĞIMSIZLIK TARTIŞMASI

Kürt konferansının en önemli gündem maddelerinden biri de bağımsızlık tartışması olacak. Barzani, geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada Irak Başbakanı Maliki'nin her geöen gün daha çok diktatörleştiğini söylemiş ve Kürtler'in kaderlerini kendilerinin çizmeye hakları bulunduğunu vurgulayarak bağımsızlık imasında bulunmuştu. Buna rağmen Irak'ın Kürt Cumhurbaşkanı Celal Talabani ise El Cezire'ye verdiği röportajda Brazani ile aynı fikirde olmadığını ortaya koyan ifadeler kullanmıştı: Dünyada hiçbir şey olmaz değil, tabii ki en doğal hakkımızdır. Fakat ben Kürt devletinin bu yakın zamanda kurulmasını uzak bir ihtimal olarak görüyorum. Bu konuda açık konuşmamız lazım. Diyelim ki Kürdistan Parlamentosu bugün bağımsızlık ilan etti diyelim. İran, Türkiye, Suriye orduları da askerlerini üzerimize göndermedi sadece sınıları kapatmakla yetindi diyelim.

GERÇEKÇİ OLMALIYIZ

Sınırlar kapanınca biz ne yapacağız? Mesela ben size bu röportajı nasıl verebileceğim? Bağımsızlığı istememek değil fakat birleşik bir Irak içerisinde kalmamız daha iyi. Malumunuz şimdiki dünya küçük devlet dünyası değil. Belki büyük birlikler zamanı. Avrupa ülkeleri gibi bir Avrupa Birliği vardır ve neredeyse bütün Avrupa ülkeleri birleşecektir. Gerçekçi olmamız lazım, federe ve tam demokratik bir Irak'ta olmak herkesin karşı tarafa saygı gösterdiği ve haklarını koruduğu bir Irak'ta yaşamak daha doğrudur.

Günün Önemli Haberleri