PKKya karşı profesyonel ordu

Abone ol

TSK profesyonel birlikler kuruyor. Peki askerliğini yapanlar ne olacak?

Türk Silahlı Kuvvetleri, PKK ile mücadelede taktik değiştiriyor. 2008 yılı sonuna kadar altı yeni komando tugayı kurulacak. Bu tugaylarda yaklaşık 10 bin profesyonel asker görev alacak ve PKK ile çatışmaya bu askerler girecek. Bu birlikler, gayrinizami harp teknikleri eğitimi alacak. 2009’dan itibaren sıradan er ve yedek subaylar komando olarak görev almayacak

Teröristlerle kim çatışacak?

Kurulacak altı komando tugayı, aslında PKK ile mücadelede yeni bir döneme girildiğine işaret ediyor. Bu yapılanmadan önce konvansiyonel yönü kuvvetli olan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), artık PKK ile mücadelede ‘gayrinizami harp teknikleri’ni de ön plana çıkaracak. Oluşturulacak altı komando tugayındaki birlikler, bölgede 10-17 kişilik timler halinde dolaşacak ve PKK ile mücadele edecek. Mecburi askerlik hizmetini yapan askerler, belirtilen tarihlerden sonra komando olmayacak. Bu askerler, yine Güneydoğu’ya gönderilecek ancak sıcak çatışmalara girmeyecek.

Stratejist ve terör uzmanı Ercan Çitlioğlu, TSK’nın yaptığı bu çalışmayı profesyonel orduya geçiş olarak nitelendirmiyor. TSK’daki yapılanmada terörle mücadelede en üst birliklerin ‘özel kuvvetler’ ve ‘jandarma özel harekât taburları’ olduğunu belirten Çitlioğlu, bunların ardından ‘komando tugayları’nın geldiğini vurguluyor. Yeni düzenlemeyle, iki-üç yıl içinde komando tugaylarında sıradan er ve yedek subayların kalmayacağını belirten Çitlioğlu, bu yapılanmanın PKK ile mücadeleye güç katacağını düşünüyor. 

Tecrübeli teröriste karşı tecrübeli asker

Emekli Korgeneral Hasan Kundakçı da
Çitlioğlu’nu destekler nitelikte konuşuyor. Bu özel birliklerin yararlı olacağını düşünen Kundakçı Paşa’ya göre, yıllardır dağlarda tecrübe kazanan PKK’lıların karşısına özel birlikler çıkarmak daha faydalı olacak. Kundakçı, bu uygulamayla askerin yetersiz eğitim aldığına dair iddiaların da ortadan kalkacağını belirtiyor: “Oraya gönderdiğimiz çocuklar yeterli eğitimi alacak. Bu eğitimden sonra bunun karşılığını verecekler. Yeterli eğitim verirsen iyi mücadele ederler, yeterli sonuç alırsın.” 

Tim ruhu

Peki, TSK bünyesinde tamamen profesyonel asker ve subaylardan oluşacak bu altı komando tugayının en büyük özelliği ne?
Bu tugayların en önemli özelliği, eğitime alınmalarından itibaren 10-17 kişilik timlere ayrılmaları ve bu timlerin görev yerlerine beraber dağıtılmaları.
Emekli Jandarma Kurmay Albay Aziz Ergen, ‘tim ruhu’nu şu cümlelerle özetliyor: “Tim, bir ekiptir, bir ruh halidir. Mesela timde Ahmet diye biri var. Ahmet evlidir, memleketi şudur, kaç çocuğu vardır, tim komutanı, sorunlarına kadar her şeyi bilir. Timde kardeş gibi body sistemi de vardır. Herkes birbirinden sorumludur ve birbirinin özel ya da mahrem her şeyini bilir. Nasıl bir insanı ailesinden ayıramıyorsan, timden de bir askeri ayıramazsın. Ancak şehit ya da gazi olunca ayrılır. Tim budur.” 

Dokuz ay eğitim alacaklar

Minimum dokuz ay eğitim alacak olan özel birlikler, bu süre boyunca sıradan komando eğitiminin yanı sıra tahrip, dağcılık, hayati idame, engellerden geçiş, mayın eğitimi, gayrinizami harp teknikleri gibi iç güvenlik eğitiminin tüm detaylarını öğrenecekler.
Emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu ise günümüz muharebelerinin büyük çaplı kuvvetlerle cereyan etmediğini, daha ziyade özel eğitimli askerlerden oluşan özel harp imkânlarıyla yürütüldüğünü hatırlatıyor.

Eski Terörle Mücadele Özel Temsilcisi Edip Başer ise kurulacak özel birliklerle terörle mücadele masraflarının daha aşağıya çekileceğini savunuyor. Başer, “Daha az kuvvetle harekât icra etme yeteneğine kavuşmuş olacağız. Kayıplarımız daha az olacağı gibi, kullanacağınız insan gücü, malzeme, silah ve mühimmat bakımından da daha ekonomik bir kullanım tarzı ortaya çıkmış olacaktır” diyor.

15 bin başvuru geldi

Oluşturulması planlanan bu ‘özel birlikler’e şu ana kadar 15 bin başvuru yapıldı. 3 bin 678 başvuru, öğrenim durumunun uygun olmaması, askerlik sevk tarihinden itibaren 3 yıl geçmesi, yaş haddinin aşılması ve doğum tarihinin belirtilmemesi gerekçeleriyle reddedildi. Kabul edilen başvuruların 7 bin 932'sini piyade komando branşı oluştururken, bin 198 kişi muharebe telsiz işletmeni, 838 kişi tank şoförü, 613 kişi tank nişancısı, 361 kişiyse hava savunma araç şoförü branşlarında yazılı sınava girmeye hak kazandı. Adaylar, 12-30 Kasım tarihleri arasındaki ön sağlık ve fiziki kabiliyet yeterlilik testinin ardından 3-20 Aralık tarihleri arasında mülakata alınacak. Bir tugayda ortalama 1500 asker bulunduğu göz önüne alınırsa, TSK bu altı komando tugayı için 2008 yılı sonuna kadar toplam 9-10 bin asker alacak.



Eyüp Erdoğan / Tempo

Günün Önemli Haberleri