PKK'ya af gelmeden çözüm olmaz!

Abone ol

"PKK'nın çekilme sürecinde yasal düzenleme olabilir" açıklaması hukukçular tarafından genel af gelebilir şeklinde yorumlandı.

Türkiye'nin çözüm sürecine girmesiyle beraber çözüm süreci için nasıl bir yol haritası izleneceği merak konusuydu. Öcalan'ın PKK'ya silah bırakma çağrısının yapmasının beklenmesiyle beraber PKK'nın nasıl çekileceği de şekillenmeye başladı. Hükümetten gelen yasal düzenleme çıkartılabilir açıklaması da hukukçular tarafından Öcalan'a kadar uzanan genel af mı geliyor şeklinde yorumlandı.

Adalet Bakanı'nın "PKK'nın çekilme sürecinde yasal düzenleme çıkarılabilir" açıklaması, "af" polemiğini başlattı.

Akşam'ın haberine göre hukukçular, 'İşin ucu Öcalan'ı da kapsayan genel affa kadar uzanabilir' öngörüsünde bulundu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "AK Parti iktidarında genel af söz konusu değil. Bu aldatmacalara inanmayın" hassasiyetine karşın, çekilme sürecinde çıkarılacak olası yasanın, Anayasa Mahkemesi'ne taşınması durumunda, genel affa dönüşebileceği belirtildi.

"Aynı suçu işleyen" kişilerden bir kısmının cezaevinde tutulurken diğer kısmına yurtdışına çıkış izni verilmesinin anayasanın "eşitlik" ilkesine aykırı olacağını belirten hukukçular, "Eğer Anayasa Mahkemesi'ne itiraz edilirse, işin ucu genel affa kadar uzanabilir. Hatta Abdullah Öcalan'ın cezaevi dışına çıkışına kadar gidebilir" görüşünü dile getirdi. Hukukçuların yaptıkları değerlendirmeler şöyle:

ÖCALAN'IN SERBEST BIRAKILMASINA KADAR GİDER

Hikmet Sami Türk (Eski Adalet Bakanı):

Yapılacak bir düzenleme yasa dışı bir örgüt için yasal düzenleme anlamına gelir. Örgüte de meşruiyet kazandırır. Teröristlerin Türkiye'ye giriş ve çıkışları yasalara mı tabi ki, düzenleme yapılacak? Bu, sürecin açmazlarından biridir. Belki de, örgüt mensuplarına bir kimlik veya pasaport verilmesi ve çıkışlarının sağlanması gündeme gelecektir. Ama pasaport ve kimlik verilirse, bunların dönmeyeceğinin garantisi de yok. Başka sorunlar da çıkacaktır. Aynı suçtan halen cezaevinde kalanlar var. Böyle bir süreç bakımından, 'kesin olarak silahların bırakılması' koşuluyla bir genel af aslında yabana atılmaması ve üzerinde düşünülmesi gereken bir seçenektir. Bu iş, Apo'nun serbest bırakılmasına kadar gidebilir. Çünkü bir taraftan aynı suçu işleyenlerin bir kısmına yurt dışına gidiş imkanı veriyorsunuz, bir kısmı hüküm giymiş, bir kısmının yargılaması sürüyor. Her biri için ayrı şartlar öngörmeniz, "eşitlik" ilkesi nedeniyle anayasal sorun ortaya çıkaracaktır. Dolayısıyla, çıkarılacak yasa üzerinde çok iyi düşünülmesi gerekir.

NİHAİ ÇÖZÜMDE AF GÜNDEME GELECEK

Prof. Dr. Ergun Özbudun (Anayasa Hukukçusu):

Sayın Başbakan, terör örgütü mensuplarının yurt dışına çıkarken herhangi bir müdahaleye maruz kalmayacaklarını açıklamıştı. Bunun da iki yolu var: Ya bir şekilde bunu hukuki kisveye giydireceksiniz ya da de-facto yolla bunu yapacaksınız. Kanuni düzenleme yoluna gidilecek olursa, af tartışması da başlayacaktır... Her durumda, bir hukuki problem olduğu açık. Çıkarılacak düzenlemede "af" deyimi kullanılmayabilir. Kesinleşmiş hükümlüleri etkilemeyeceği söylenebilir. Ancak sürecin olmazsa olmazı, bu duruma bir formül bulmaktır. Şu aşamada, kayıtsız şartsız herkesi kapsayacak bir af düzenlemesi zor görünüyor. Süreç daha da olgunlaştıktan sonra nihai çözüm noktasında bir af da gündeme gelecektir.

'GENEL AF YOK' DEMEK YETMEZ

Ömer Faruk Eminağaoğlu (Yargıçlar Sendikası Başkanı):

Dördüncü yargı paketi, terör örgütü propagandasını suç olmaktan çıkarıyor. Duruma göre Anayasa Mahkemesi'ne yapılacak bir başvuru sonucu, "eşitlik" hükümleri çerçevesinde işin ucu bir genel affa kadar gidebilir. Siyasi iktidar, terör örgütü mensuplarına yönelik düzenlemenin sınırları konusunda bir bilgi sunmadığı için net olarak bir şey söylemek mümkün değil. Hükümet, genel affa karşı olduğunu söylemesi yetmez. Yapılacak düzenlemede, hukuka aykırılık, eşitliğe aykırılık gibi durumlar çok iyi hesaplanmalı. "Öcalan bir aftan yararlanır mı?" derseniz, buna kimse 'hayır' diyemez. Bir olasılık olarak söz konusudur.

Günün Önemli Haberleri