PKK'nın rehabilitasyonu Demirtaş'tan ilginç çıkış
Abone olHDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, çözüm süreci, silah bırakma ve ‘üçüncü göz’ adı verilen heyete ilişkin açıklamalarda bulundu.
‘PKK silahları gömecek, daha sonra rehabilitasyon süreci başlayacak’ yönündeki haberlere katılmayan Demirtaş, "Bence onlar gelince bizi rehabilite ederler, çünkü doğal bir ortamdan geliyorlar." dedi.
Dağdaki PKK'lıların “vahşi, kan emici yaratıklar” algısının yanlış olduğunu savunan Demirtaş, "Gelirlerse rehabilitasyon konusunda Türkiye’ye çok yararları olur. İnsanca, eşit, özgürce yaşam nedir bunları anlatabilirler." ifadelerini kullandı.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, çözüm sürecine ilişkin Evrensel gazetesine ilginç açıklamalarda bulundu.
ÜÇÜNCÜ GÖZ TARAFSIZ OLSUN
Oluşturulması düşünülen üçüncü göz ile ilgili Demirtaş, "Ne bizim partimize, ne AKP’ye tam yakın olsun, ama barıştan, özgürlükten yana taraf olsun, objektif olarak masada tartışmayı izlerken kim gerçekten çıkıyorsa onu uyarsın." görüşünü dile getirdi.
MÜZAKERELER BAŞLAMADI
Müzakerenin başlayacağı noktaya gelinmesinin kıymetli bir gelişme olduğunu söyleyen Demirtaş, hükümetin yol haritasının müzakere olmadığını sözlerine ekledi.
Başbakan Davutoğlu'nun ‘Çözüm sürecinde nehrin yarısını çoktan geçtik’ sözlerini değerlendiren Demirtaş, şunları söyledi:
"Başlamadı tabii. Başlayıp başlamayacağını, tam anlamıyla bir müzakere formatında olup olmayacağını da ancak başlayınca göreceğiz. Acaba hükümet akil insanların oluşturulması sürecindeki gibi tek yanlı; tekçi, tekelci mi davranacak. Yoksa gözlem heyeti; üçüncü göz dediğimiz heyeti objektif olarak, vicdanlı, herkesin güvendiği kişilerden oluşmasına müsaade mi edecek? Masada bütün konuların açıklıkla konuşulmasına müsaade edecek mi? Bunlar belli değil. Bunlar olur ve ilerlerse, evet hızlı ilerlemek mümkün olur. Ama şu ana kadar ‘İşin yarısı bitti, yüzde 90’ı bitti’ diyenler doğru değil. Başlamadı ki bitsin."
ÖZERKLİK TARTIŞMASI
Hükümetin programında özerklik olmadığına ilişkin gazetelerde haberler yer alıyor. Siz ne düşünüyorsunuz?.
Müzakerelerde bunların hepsi tartışılacaktır. Özerkliği hükümet hiçbir zaman programlarına almadı. Ama bu yönetim meselesi nasıl olabilir, halkın yetkilerinin, katılımının artırıldığı modeller ne olabilir… Giderek Türkiye tek adam modeline gidiyor. Bizim istediğimiz ise tersidir. Dolayısıyla bu konuda bir gerilim olacağı aşikar.
Bizim arzuladığımız, talep ettiğimiz, halkın büyük çoğunluğunun talep ettiği model demokratik yönetim modelleridir. AKP’nin önüne koyduğu sistem ise tekçi, tek adam yönetim sistemidir. Bu ikisi arasında bir gerilim, çatışma mutlaka olacak.
MÜZAKERELERDE KIRMIZI ÇİZGİLER OLACAK MI?
Sizin, Kürt tarafının müzakere sürecinde olmazsa olmazlarınız, kırmızı çizgileriniz var mıdır? Neler?
Bunlar müzakere başladıktan sonra bence daha açıklıkla konuşulabilir. Müzakereye kırmızı çizgilerle başlanmaz. Müzakere başladığında taraflar ne istiyorsa, ne arzuluyorsa ortaya koyduklarında herkes aleni biçimde görmüş olur. Olmazsa olmazımız kesinlikle demokrasi. Demokrasi olmadan, özgürlük olmadan barış olmaz. Ama bunun nasıl olacağı, içinin nasıl doldurulacağı ancak müzakere ile olur. Demokrasisiz, özgürlüksüz barış olmaz.
PKK'LILAR İNSANCA YAŞAM NEDİR BUNLARI ANLATABİLİRLER
Hükümete yakın gazetelerde ‘PKK silahları gömecek, daha sonra rehabilitasyon süreci başlayacak’ yönünde haberler çıkıyor. Nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bence onlar gelince bizi rehabilite ederler, çünkü doğal bir ortamdan geliyorlar. Rehabilitasyona ihtiyaçları yok, geldiklerinde rehabilitasyon hizmeti verebilirler. Öyle kimse dağdaki PKK’lileri “vahşi, kan emici yaratıklar” gibi düşünmesin. Gelirlerse rehabilitasyon konusunda Türkiye’ye çok yararları olur. İnsanca, eşit, özgürce yaşam nedir bunları anlatabilirler.
Masada Kandil’in tutumu ne olacak?
Bilemiyorum. Kandil ‘bu konuda müzakerecimiz önderliğimizdir. O ne derse biz bağlıyız, masada biz olmasak da olur’ diyor. Bunlar Kandil’in sözleri ama ileriki aşamada ne olur bilemem. Kandil’den biri katılır mı, o noktaya gelir mi kestirmek çok zor. Ama katılmasında fayda görürüz. Doğrudan, hızlı temas, seri işleyiş açısından önemlidir.