PKK'nın para kaynağı nasıl tasfiye olacak?

Abone ol

Akşam gazetesinden Çiğdem Toker, Karayılan'ın 'Silahlı mücadele kapısı hep açık' söylemini hatırlatarak önemli bazı tespitleri paylaştı.

"Aklıselim sahibi herkes, silah bırakmanın, PKK'nın illegal finansman faaliyetlerinden bağımsız değerlendirilemeyeceğinin farkında..."

Terörle mücadelede çözüm sürecinin sınır dışına çıkma aşamasıyla birlikte PKK'nın finansman kaynakları ile mali varlığının ne olacağı sorununun da çözüm beklediğine dikkat çeken Akşam'dan Çiğdem Toker, Karayılan'ın "Silahlı mücadele kapısı hep açık" söylemini hatırlatarak önemli bazı tespitleri paylaştı.

İşte Toker'in analizi:

"Sınır dışına çekilme" sorunsuz tamamlanırsa, "İmralı Süreci", farklı bir eşiğe taşınacak.
Yeni eşik; çözüm bekleyen bir dizi sorunu içinde barındırıyor. Bugüne dek çok az gündeme gelse de, sorunların başında da "PKK'nın finansman kaynakları ve mali varlığının ne olacağı" geliyor.

Başbakan Erdoğan, bu süreci, "silahların bırakılması nihai aşamadır" algısı üzerinden yürütüyor. Ne var ki, aklıselim sahibi herkes, "silah bırakma"nın, PKK'nın "kurumsallaşmış ve küreselleşmiş" illegal finansman faaliyetlerinden bağımsız değerlendirilemeyeceğinin farkında. Hele ki, Karayılan'ın "Silahlı mücadele kapısı hep açık" sözü kayıtlara girmişken. Mesele, düşünüldüğünden daha zorlu ve karmaşık...

2009'da yayımlanmasına karşın, içeriği güncel kalmayı başarmış bir MASAK yayınından notlar aktaracağım.

MİLİTAN BAŞINA 500 DOLAR HARCAMA

"Terörün Finansmanı" adlı kitap, Hasan Aykın ile Kevser Sözmen'in imzalarını taşıyor. (Aykın, halen Cumhurbaşkanlığı DDK üyesi)

-Terör örgütlerinin finansman ihtiyacı 10 kalemden oluşuyor: Terör örgütlerinin doğrudan maliyetleri, terör eylemine hazırlık faaliyeti, örgüt üyelerinin iaşe ve ibate giderleri, örgüt üyeleri ile yakınlarına yapılan düzenli ödemeler, eğitim masrafları, seyahat masrafları, rüşvet, propaganda masrafları, güvenli istihdam ve tahrik merkezleri için yapılan harcamalar, terör örgütünün siyasi uzantısına fon sağlanması.

-Yıllık ihtiyaç 30 milyon dolar: Her militan için yapılan harcamanın 500 dolar olduğu varsayımıyla; 5 bin üyesi bulunan terör örgütünün kırsalda veya komşu ülke kırsalında barınma, eğitim, giyinme, silah, iletişim, mühimmat harcaması, aylık 2.5, yıllık 30 milyon dolar olarak hesaplanıyor.

YILLIK UYDU ÜCRETİ 3 MİLYON DOLAR

-Gelir kaynakları: Yasadışı, yasal görünümlü ve yabancı devlet bağışları olmak üzere 3 ana kaynaktan gelir sağlanıyor.

Yasadışı gelir kaynakları; uyuşturucu ticareti, insan kaçakçılığı, sigara ve diğer maddelerin kaçakçılığı, haraç, sahtecilik, taklit ve kopya ürün ticareti, kredi kartı dolandırıcılığı, gasp hırsızlık, fidye amaçlı adam kaçırma olmak üzere 9 kalemde sıralanıyor.

Kitapta fikir vermesi açısından yıllık uydu kullanım ücretine de yer veriliyor. Yabancı bir ülkeden yapılan uydu yayınları için yıllık uydu kullanım ücretinin 2.5 ila 3 milyon dolar arasında olduğu bilgisi var.

ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ

Kitapta, yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle tahliye edilen ve tedavisi süren eski Genelkurmay 2. Başkanı Ergin Saygun'a atfen de önemli veriler yer alıyor. Saygun, 2008'de "Terörizmle mücadele Mükemmeliyet Merkezi Komutanlığı"nca düzenlenen "Küresel Terörizm ve Uluslararası İşbirliği Konferansı"nda; PKK'nın yıllık gelirini 400-500 milyon euro olarak açıklamış. Bu tutarın 200-250 milyon eurosunu uyuşturucu gelirleri oluşturuyor.

Sonuç olarak, PKK'nın kontrol ettiği ve küresel düzeyde karapara aklama faaliyetlerine konu olduğu defalarca raporlanmış, muazzam bir mali varlıktan söz ediyoruz. Güvenlik güçleri, Dışişleri Bakanlığı ve Mali Suçları Araştırma Kurulu'nun (MASAK) koordineli bir çalışma yürüttüğünü duyuyoruz.

Hükümet açısından bu zorlu meseleyi yönlendirecek iki düğüm noktası var: Örgüt yöneticilerinin PKK'nın mali varlığıyla ilgili tutumları ve bugüne kadar "esirgenen" uluslararası işbirliğinin gösterilip gösterilmeyeceği.

Günün Önemli Haberleri