PKK'nın kasası ilk kez görüntülendi
Abone olPKK'nın, kara para aklayan firmaların tercih ettiği Lüksemburg'da kurulmuş finansör şirketinin merkezi ilk kez deşifre oldu
Uyuşturucu gelirlerini aklayan C.I.L. isimli paravan şirket, Kandil'e giden silah ve mayınların parasını ödüyor. Şirket, adeta örgütün "paravan bankası" gibi çalışıyor,
PKK'nın kara para aklama merkezine Sabah gazetesi ulaştı. Muhabir Abdurrahman Şimşek bir ay boyunca 5 ayrı ülkede paravan şirketin ve onun bağlantılarının izin sürdü. Haberde Roj TV'ye de para aktaran şirketin PKK'nın tüm para dağıtımını organize eden merkez durumunda olduğu belirtiliyor
Paravan şirket C.I.L.'in ortaklık ve sermaye yapısıyla ilgili belgelere ulaşan Şimşek imzalı haberde önemli bilgilere yer veriliyor: "Sözde inşaat ve emlak işi yapan şirketin açılımı "Construction Immobiliere Luxembourgeoise". Şirket "6, Place de Nancy, L-2212 Lüksemburg" adresinde faaliyet gösteriyor. C.I.L'in izini ilk olarak MİT buldu. Kandil'e giden paraların kaynağını araştıran MİT, uluslararası silah tüccarları ile PKK'ya mali destek veren şirketlere ilişkin ulaştığı bilgileri Fransız makamlarına iletti.
ALTI ORTAĞI VAR
Fransız adli makamları, örgütün para trafiğini takip ederek uluslararası silah şirketleriyle bağlantılı isimleri tespit etti. Örgütün Avrupa kadrosundaki yöneticilerin telefonları 2010 yılında 6 ay boyunca Fransız polisi tarafından dinlendi. Paris'teki PKK davasını açan Fransız sorgu hâkimi Thierry Fragnoli örgüte aktarılan paraların izini sürerken Lüksemburg'daki C.I.L. şirketine ulaştı. Fragnoli, şirketin toplam altı ortağı olduğunu tespit etti. Şirketin öz sermayesi 1,5 milyon Euro. Ancak Fransız polisi, C.I.L. şirketinin gerçekte yıllık toplam 300 milyon Euro'luk para transferi gerçekleştirdiğini değerlendiriyor."
ŞİRKETLER EL DEĞİŞTİRİYOR
Yine ortaklardan biri olan Çetindağ'ı gazetinin istihbarat ekipleri Paris yakınlarındaki villasında görüntüledi. Haberde örgütün finans ayağını organize edenlerin isimlerine yer veriliyor: "Şirketin ortakları, örgütün Avrupa'daki finansörlerinden Mehmet Çetindağ, Mustafa Yıldırım, Abdulbaki Gökalp ve Hacı Karakoyun. Her biri 300 bin Euro sermaye ile şirkete ortak. Yıldırım, PKK'ya finans sağlayan şirketlerin eski derneği olan Uluslararası Kürt İşverenler Birliği'nin (KARSAZ) başkanıydı. C.I.L şirketin başkanı Mehmet Çetindağ. Mustafa Yıldırım genel sekreter, Abdulbaki Gökalp ise sayman."
ŞİRKETİN YABANCI ORTAKLARI DA VAR
Haberde PKK'nın bu organizasyonda yabancıları nasıl kullandığı ve nasıl bir ortaklık kurduğuna ilişkin çarpıcı ayrıntılar da var:
"PKK'nın Avrupa'daki yöneticileri paravan olarak kurdukları şirketlere yabancıları da ortak ediyor. Örgütün para kasası C.I.L. şirketinin Jean Claudi Buffa ve Henri Jean Marie Bovy adında iki yabancı ortağı bulunuyor. Yabancı ortakların şirketin faaliyetlerini maskelemek amacıyla "kadroya" dâhil edildiklari belirtiliyor. Terör örgütü PKK, C.I.L.'den önce de yabancıları, kurdukları paravan şirketlerin yönetim kuruluna aynı nedenlerle almış . Örgüt yöneticileri C.I.L.'in adının Gestexport olduğu dönemde yönetim kuruluna yabancıları getirmiş. Yönetim kurulunda Hubert Fabri (Brüksel), Comte de Ribes (Paris), Alain Peytral (İsviçre), Vicomte de Ribes (Paris), Vincent Bollore (Paris) gibi isimler bulunuyor."
STRATEJİ DEĞİŞTİRDİ
Örgütün finansör olarak Lüksemburg merkezli C.I.L.'yi kullanmasının nedeninin Fransa, Hollanda ve Belçika'da yapılan operasyonlardan sonra darbe yemiş olmasının gösteriliyor:
"Belçika'da örgüt mensuplarının malvarlıklarına el konuldu. Fransa'daki son operasyonlarda bazı araba, ev ve işyerlerine el konuldu. Bunun üzerine örgüt, 2007'de Nedim Seven'in gözaltına alındığı dönemden bu yana, terörün finansmanı konusunda strateji değişikliğine gitti. Paraları Lüksemburg merkezli C.I.L. şirketine taşıdı, ayrıca Fransa'daki gayrimenkulleri de bu şirkete sattı. Örgütün Avrupa kadrosu bu şirket sayesinde mali işleyişi sürdürmek, kara para trafiğinin önünün kesilmesine engel olmak, silah şirketlerine para aktarmak gibi Kandil kadrosu için hayati önemdeki fonksiyonları devam ettirebiliyor. Şirketlerden elde edilen gelirleri Kandil'den çok Abdullah Öcalan'a yakınlığıyla bilinen Avrupa sorumlusu Sabri Ok'un yönettiği belirtiliyor."