PKK'nın Hakan Fidan kurnazlığı
Abone olRadikal yazarı Murat Yetkin, çözüm sürecinde yaşanan tıkanmanın arkasında Hakan Fidan'ın MİT Müsteşarlığı'ndan istifa etmesinin yattığını ileri sürdü.
Çözüm sürecinde hem devlet hem İmralı hem de Kandil tarafından uzlaşma sağlandığı yönündeki açıklamalar beklenirken çözüm süreci yeniden tıkanma noktasına geldi.
İç Güvenlik Paketi görüşmeleri sırasında çıkan kavga ve sonrasında yapılan açıklamalar çözüm sürecinde tansiyonun iyice yükseldiğini ortaya koydu.
Peki sonuca yaklaşılmışken ne oldu da tarafların arası açıldı? Bu sonunun yanıtını Radikal yazarı Murat Yetkin bugünkü köşesinden verdi.
Yazısının başında bilgi aldığı kişilerin kimliklerini açıklamama sözü verdiği notunu düştü ve çözüm sürecindeki tıkanmanın Hakan Fidan'ın istifası sonrası ortaya çıktığını yazdı. Yetkin'e göre Erdoğan ve Hakan Fidan arasında çıkan 'istifa krizini' PKK seçime kadar kullanma kararı aldı ve süreci sekteye uğrattı.
Yetkin'in yaşanan tıkanıklığı yorumu ise sert oldu:Brinkmanship yani uçurumun kenarı!
İşte Murat Yetkin'in bugünkü köşesinde öne çıkan bölümler.
NELER OLUYOR?
"...
Pek kimsenin dikkat etmediği bir konu daha var PKK’nın zamana oynamasına gerekçe yapmış olabileceği.
HDP ve devlet heyetinin 4 Şubat’ta İmralı’ya gitmesinden üç gün sonra, 7 Şubat’ta Hakan Fidan MİT Müsteşarlığı'ndan ayrıldı. Amacı 7 Haziran seçimlerinde AK Parti’den milletvekili adayı olmaktı.
HDP buna ilk aşamada pek aldırır görünmedi; Pervin Buldan’ın “Süreci etkilemez” demeci var.
Ertesi akşam, 8 Şubat akşamı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın söyledikleri durumu değiştirmiş olabilir. Herkes bu istifanın Erdoğan’ın kontrolünde olduğunu var sayarken Erdoğan çıkıp Fidan’a “kal” dediğini, ama onun Davutoğlu’nun “gel sözüne uyarak gittiğini, buna karşı olduğunu söylüyordu.
Bütün Türkiye’yi şaşırtan bu çıkışın, Kandil’deki PKK’lıları etkilememiş olduğu düşünülemez.
Zaten silahlı mücadeleyi bırakmaya gönülsüz olan PKK yöneticileri bu durumu AK Parti iktidarının üst karar mekanizmalarında ciddi bir belirsizlik işareti olarak yorumlamış, ya da bunu zaman çelme ve seçime yolunda AK Parti’yi biraz daha sıkıştırma gerekçesi olarak değerlendirmeyi düşünmüş olabilir.
Hükümet önce açıklama, sonra müzakere beklerken, PKK denklemi önce müzakere sonra açıklamaya çevirmiş görünüyor. Yoksa Öcalan’ın açıklamasına bugün PKK onayı gelse, yarın ortak açıklama yapılacak gibi bir hava da yok değil hâlâ.
UÇURUMUN KENARI!
Bu duruma siyasi İngilizce’de “brinkmanship” deniyor, yani uçurum kenarı politikası, düşmeyi göze alarak rakibi düşürme gerilimi… Kaybeden sadece taraflardan biri değil, hepimiz olabiliriz oysa.