PKK'dan şok plan! İstihbarat raporlarında ortaya çıktı

Abone ol

Suriye sınırında sıcak gelişmeler sürerken Bakanlar Kurulu'na sunulan istihbarat raporları PKK'nın Akdeniz planını da ortaya koydu. PKK kadrolarını mobilize ederken Kürt koridorunun Hatay'a dayanması tehdit olarak yorumlandı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan 4.5 saatlik Bakanlar Kurulu toplantısında sınırdaki gelişmeler, terörle mücadele, çözüm süreci ve hükümet kurma çalışmaları masaya yatırıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, her bir başlığa ilişkin ilgili bakanların görüşlerini aldı.

Sabah gazetesinin haberine göre, toplantıda şu tespitler dikkat çekti:

DÖRT ÖNEMLİ TEHDİT

Bölgenin tümüyle PYD ve DEAŞ'ın kontrolüne geçmesi Türkiye için "tehdit" unsuru. Sadece göç dalgası değil, DAEŞ ve diğer terör örgütlerinin saldırıları, PKK'nın stratejik noktalarda kümelenmesi ve sınırda olası bir devlet yapısı dört önemli risk.

KÜRT KORİDORU PROVASI

PKK bölgedeki çatışmalardan istifade ederek kadrolarını mobilize ediyor. Sınırda karşılıklı hareket yaşanıyor. Örgüte yeni katılımlar olduğuna yönelik istihbarat akışı bulunuyor. Örgüt, bölgedeki savaştan rant elde ediyor. PYD, Kürt koridoru provası yapıyor. PKK da bunu fırsat bilip zaman zaman Türkiye sınırından girme girişimlerinde bulunuyor. Tel Abyad'ın PYD'nin eline geçmesi de bu riskleri artırdı. Kuzey koridorunun "oldu bittiye" getirilmesine izin verilmeyecek.

GÜVENLİK KUŞAK

Kürt koridorunun Afrin'e uzanması ile birlikte Hatay'a dayanması Türkiye için büyük bir tehlike. PKK, bölgedeki Kürt koridoru oluşumuna destek verirken, Amanos'ta ve Hatay'ın belli bölgelerinde güç kazamaya çalışıyor. Örgüte karşı istihbarat, emniyet ve askeri önlemler artırılırken, müdahale planı da hazır. Kobani, Afrin arasındaki Cerablus'a yakın bölgelerde güvenli kuşak için çalışmalar sürüyor. Sınırda konuşlu güçlerin bölgeyi kontrolü sağlanıyor. Sınır güvenliği konusunda bir tehdidin ortaya çıkması durumunda TSK gereken müdahalede bulunacak. n

ÇÖZÜMDE KARARLILIK

Çözüm süreci HDP için yapılmadı. Demokratik adımlar milli kardeşlik projesi kapsamında sürdürülecek. Bugüne kadar siyasi muhatap olarak HDP ile yürütüldü. Onlar yokken de bu süreç vardı. Örgüt kitleleri HDP ile birlikte harekete geçiriyor. Bu güvenlik açısından risk oluşturuyor. HDP terör örgütü ile arasında mesafe koymak zorunda.

GÖÇ DALGASI ENDİŞESİ

Suriye'den gelen göç dalgasının sosyal etkileri, güvenlik boyutuna yönelik kapsamlı bir çalışma yapılıyor. Gaziantep istihdam için, Şanlıurfa da sınıra yakın olduğu için en fazla göç alan iki il. Bazı ilçelerde Suriyeli sayısı yerli nüfusu geçmiş durumda. Bunun sosyal patlamalara dönüşmemesi için hem kamplarda hem kapların dışında kontrol zorunlu. Mültecilerin hareketi kısıtlanmazsa savaş bittiğinde ülkelerine dönmeleri de mümkün olmayacak.

Günün Önemli Haberleri