PKK yasayla ülke dışına çıkabilir mi?

Abone ol

Öcalan'ın üçüncü BDP heyeti ile gönderdiği mesajda yaptığı çağrı tartışma konusu oldu. Peki hukukçular ne diyor?

Abdullah Öcalan “çekilmenin parlamento kararı ile olması” çağrısını bir kez daha tekrar etti.

Öcalan'ın 3. BDP heyeti aracılığıyla yaptığı açıklamada en dikkat çeken bölüm ise "Geri çekilmenin hızla gerçekleşmesi ve barışın kalıcı hale gelmesi için ümit ediyorum ki parlamento da aynı hızla üzerine düşen tarihi misyonun gereğini yapacaktır" sözleri oldu.

Öcalan’ın görüşme notlarında dile getirdiği “Çekilme parlamento kararı ile olmalı” açıklaması doğrultusunda 3. heyete çekilmenin nasıl olacağını maddeler halinde aktardığı öğrenildi. 

Sürecin 1. aşaması

Eylem planının birinci alt başlığı olan silahlı güçlerin ülke dışına çekilmesi için Öcalan çağrısını Nevruz’da (21 Mart) yapacak. Süreç, temmuz sonunda tamamlanacak. Ancak, bu süreçte ‘parlamento, devlet ve hükümet tarafından oluşturulan içinde sivil toplum örgütü temsilcilerinin de yer aldığı bir komisyon’ gözlemci olacak. Bir başka şart ise silahlı güçlerin geri çekilmesinin ardından boşalan alana Jitem ve korucu gibi bir başka silahlı gücün yerleşmemesi için güvence verilmesi. PKK’lıların tam çekilmesinin ardından ise ‘silah bırakma’ modaliteleri ve takvimi belirlenecek.

ÇEKİLME PARLAMENTODA KURULACAK KOMİSYON GÖZETİMİNDE OLSUN TALEBİ

Öcalan, örgüte yapacağı eylemsizlik çağrısının ardından çekilmenin parlamentoda kurulacak komisyon gözetiminde güvenli olarak yapılmasını istedi. 21 Mart’ta sadece Diyarbakır’da yapılacak büyük Nevruz kutlamasında Öcalan’ın mesajlarını Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana’nın okuyacağı belirtiliyor.

ERGİN SİNYALİ VERMİŞTİ

Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in PKK ’nın silahlı unsurlarının sınır dışına çekilmesiyle ilgili yasal düzenlemeye ihtiyaç duyulması halinde parlamentoya gidilebileceğini açıklaması ‘nasıl bir yasal düzenleme’ tartışmasını da beraberinde getirdi.

Radikal gazetesi bu ilginç durumu hukukçulara sordu. Miray Çimen imzalı haberde sürecin kritik aşamasını hukukçular böyle değerlendirdi.

"ABSÜRD BİR ŞEY OLUR"

Kırıkkale Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Erol Kurubaş yasa çıkartılmasının şaşırtıcı bir durum olacağını belirterek, dünyada da böyle bir örnekle karşılaşmadığını belirtti. Kurubaş, şunları söyledi: “PKK’nın mücadele ettiği alanın arkasında bir Kürt bölgesi, yani Kürt cehpesi var. Silahlı mücadele yürüten diğer yerlerde de PKK kadar şansa sahip olan, cephe arkası bir bölgeye sahip olan hareket olmadı. Biraz Fransa ’daki Bask’lar yani ETA için bu düşünülebilir ama bunları kalkıp yasal bir çerçevede ele almak bana makul gelmedi. Ne diyeceğiz o yasada? ‘Bizim ülkemizdeki bu silahlı unsurlar bir başka ülkenin toprağına mı girsin’ diyeceğiz. Bu uluslararası hukuk açısından absürd bir şey olur.

AF DIŞINDA HANGİ YOLLA DIŞARIYA ÇIKAR

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Çağrı Erhan ise güvenlik görevlilerinin görevinin terör örgütü mensuplarını yakalamak olduğunu vurguladı. Erhan, “Şimdi bunlar elini kolunu sallayarak çıkarlarken, öbürleri müdahale etmeyecek mi? Herhalde bunu kast ediyor” dedi. PKK’nın silahlı güçlerinin mevcut yasalar değişmeden sınır dışına çıkartılmalarının mümkün olmadığını belirten Erhan, şu değerlendirmeyi yaptı: “Netice itibariyle hala terörist kisvesini taşıyan bir takım adamlardan söz ediyoruz. Neye dayanarak, hangi yasal zemine dayanarak bir anlaşma yapılıyor ve bunlar çıkartılıyor. Bunun bir tek yolu var o da af ilan etmek. Af dışında hangi yolla dışarıya çıkartılabilirler ki? O yüzden hukuki sıkışmışlık var. Bir tane yasa yetmez ona. İçinde terörle mücadele lafı geçen pek çok hukuki metnin aynı anda değiştirilmesi gerekir. Ciddi bir hukuki karmaşayla karşı karşıyayız.”

"İZAH EDİLEMEZ"

Ankara Baro Başkanı Metin Feyzioğlu da sürecin toplum vicdanını derinden yaraladığının altını çizerek, “Bir tarafta TSK’nın terörle mücadele etmiş komutanları tutuklu. KCK davasında da seçilmiş bütün Kürt siyasetçiler de neredeyse içeride. Bu çelişkiyi, vicdanları sızlatan bu trajik durumu kimseye izah etmek mümkün değil. Kalemli unsurlar zindana, silahlı unasurlar yurtdışına” dedi.

ÖCALAN İMRALI'DAN BU MESAJI YOLLADI

Üçüncü İmralı heyeti ile görüşen Abdullah Öcalan dün BDP eşbaşkanı Selahattin Demirtaş aracılığıyla mesaj yolladı. Öcalan '21 Mart'ı bekleyin' dedi. (DEVAMINI OKU)

21 MART'TA NE OLACAK?
KIŞANAK: ÖCALAN 21 MART'TA ARAMIZDA OLACAK
Hakkari'deki Nevruz'da konuşan Gültan Kışanak bu sözleri ile ne demek istedi? Diyarbakır'da Öcalan konuşacak iddiaları ateşleyecek sözler. (DEVAMI)

Günün Önemli Haberleri