PKK ve Öcalanı üzen anket

Abone ol

Kürt açılımı konusunda en kapsamlı anket çalışması tamamlandı. Kürtler, ayrı devlet istiyor mu? PKK için ne düşünüyor? İşte...

Kürt vatandaşlar arasında yapılan anketten çarpıcı sonuçlar çıktı. Ezici çoğunluk ayrılma fikrine karşı. Sorunların çözümünde ise DTP’ye PKK’dan daha çok güveniyor.

Başbakan Erdoğan’la MHP Lideri Bahçeli’yi birbirine dava açtırmaya kadar götüren ’Kürt Açılımı’ konusunda yeni bir araştırma da BİLGESAM’dan geldi. Aralarında emekli Büyükelçi-Bakan İlter Türkmen, eski MİT Müsteşarı Sönmez Köksal, Yargıtay Onursal Başkanı Prof. Dr. Sami Selçuk ve siyaset bilimci Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu gibi isimlerin bulunduğu BİLGESAM yaklaşık 1.5 senedir Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde Kürt meselesinin çözümüne yönelik bir anket çalışması gerçekleştirdi.

10 BİN KÜRT ANKETE KATILDI 

200 kişilik bir ekiple ve yaklaşık 300 bin TL harcayarak gerçekleştirilen bu çalışmadan ise son derece çarpıcı sonuçlar çıktı. BİLGESAM Kürt sorununun sosyolojik analizine yönelik yaptığı anket çalışmasını iki saat süren bir sunumla Çankaya Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e de anlattı. Anketin yapıldığı iller ağırlıkla Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan seçildi. Ankete toplam 10 bin 199 Kürt kökenli vatandaş katıldı. Ankette ayrıca İstanbul ve Mersin gibi Kürt nüfusun yoğun olduğu illerde de gerçekleştirildi.

KİMLER AYRI DEVLET
KURMAK İSTİYOR?
AYRINTILAR DEVAM SAYFASINDA...

[PAGE]

ETNİK BİLİNCE YÖNELİK ÇARPICI SONUÇLAR

Anketi gerçekleştiren çalışma grubunun başındaki isim ise BİLGESAM Başkan Yardımcısı Sadi Bilgiç. Bilgiç bu anket çalışması için üniversite öğrencileri arasından Kürtçe ve Zazaca bilen birçok öğrenciyi gruba kattıklarını ve 200 kişilik bir ekiple 29 Mart Yerel Seçimleri öncesinde bölgede çalışmaya başladıklarını belirtiyor ve 19 ilde gerçekleştirilen projenin yaklaşık 250-300 bin TL’ye mal olduğunu ifade ediyor. Bilgiç Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki Kürt kökenli vatandaşlar için sorunların 25 yılın ardından bir yumak haline geldiğini ve eğitim, istihdam ve kültürel gelişme konularına senkronize bir yaklaşım sergileyecek ortak bir çözüm paketi gerektiğini söyledi. Bilgiç bu önerisine şu örneklerden yola çıkarak vardıklarını açıkladı: “Anketimizin amacı bölgedeki genel resmi çekmekti. Bölgede anket yaptığımız Kürt kökenli vatandaşların yüzde 9.7’si bağımsızlık talep ediyor. Yüzde 5’i federatif yapı talep ediyor ve yüzde 31.6’sı kültürel hak talep ediyor. Yani bölge insanının yüzde 15’i yüksek düzeyde etnik bilince ulaşmış.

ETNİK BİLİNÇ YÜKSELİYOR

Bölgede Türkler Arap kökenlilerle ve Kürtler’de Zazalarla sosyolojik olaylara benzer bir şekilde bakıyorlar. Ancak Kürtler’de Zazalara oranla etnik bilinç daha kuvvetli. Yaşa göre örneğin 40 yaşın altındakilerde etnik bilinç çok yüksekken 40 yaş üzeri insanlarda bu seviye düşüyor. Cinsiyete göre baktığımızda erkeklerde ve bekarlarda etnik bilinç yükseliyor, kadınlarda ise bu oran daha düşük.

FAKİRLER DAHA BİLİNÇLİ!
AYRINTILAR DEVAM SAYFASINDA...

[PAGE]

FAKİRDE VE ZENGİNDE YÜKSEK

Bölgede ekonomik bir ayrım da gözümüze çarptı. Örneğin fakirlerde ve zenginlerde etnik bilinç yüksek ancak orta gelirlilerde nispeten daha düşük. Eğitimde de etnik bilinç sınıfsal bir özellik gösteriyor. Lise mezunlarında ve sadece okuma yazma bilenlerde etnik bilinç yüksek ancak ilkokul mezunlarında bu seviye düşük çıkıyor. Dolayısıyla sadece eğitim ya da sadece ekonomik önlemlerle bu sorun çözülmez. Aynı anda sorunun tüm boyutlarının çözümüne ilişkin bir paket hazırlanmalıdır.”

KÜRTLER NE İSTİYOR?

Ankete katılanların yüzde 31’i kültürel hak, yüzde 14’ü bağımsızlık ya da federatif yapı cevabını verdi.

KÜRT KÖKENLİLER NEREYE AİT?

Kürt kökenliler nereye ait sorusuna ankete katılanların yüzde 76’sı Türkiye Cumhuriyeti cevabını verirken, yüzde 23.6’sının aidiyeti yok.

TÜRKİYE'DE YAŞAMAK İSTEYENLER
VE İSTEMEYENLER

[PAGE]

BU ÜLKEDE DİĞER ETNİK KÖKENLERLE YAŞAMAK İSTİYOR MUSUNUZ?

Katılımcıların yüzde 78’i bu soruya evet cevabını verdiler.

KÜRT KÖKENLİLER KİME GÜVENİYOR?

Ankete katılanların yüzde 34’ü DTP milletvekilleri, yüzde 15’i PKK’ya ve yüzde 19’u Abdullah Öcalan’a güvendiklerini söylediler.

ÇÖZÜM İÇİN ÖNERİLERİNİZ NEDİR?

En yüksek payı yüzde 68’i eğitim yapısının güçlendirilmesini dile getirirken, yüzde 66’sı ekonomik yatırımların artırılmasını ve işsizlik probleminin çözülmesini istedi. Katılımcıların sadece yüzde 9’u da bağımsızlık verilmesini dile getiriyor. Ankete göre bağımsızlık isteyenler ağırlıkla göçlerle geldikleri metropollerde yaşayan Kürt kökenli vatandaşlar. Kentlerde yaşayanların yüzde 18’i bağımsızlık istedi. Üniversite mezunlarının ise sadece yüzde 8’i bağımsızlık istedi.

Günün Önemli Haberleri