PKK ve BDP Suriye'ye neden sessiz?
Abone olSuriye'de yaşayan Kürtler, Abdullah Öcalan ile Beşar Esad yönetiminin pazarlığına kurban gitti...
Oktay Sağlam
İNTERNETHABER.COM- Ne PKK'dan ne de BDP'ye Esad yönetimine
karşı ses yok. Özgürlük için mücadele ettiğini söyleyen PKK, neden
demokrasi isteyen Kürtlere kulak tıkayan Esad'a destek
çıkıyor?
Hatta KCK Yürütme Konseyi Üyesi Cemil Bayık, bir ay önce "Türk devleti Suriye’ye bir müdahale ederse buna karşı da en şiddetli direnişi gösterecektir" diyordu.
Peki terör örgütü neden Esad'a karşı çıkmıyor? Cevabı Bayık'ın 10 Eylül'de yaptığı şu sözlerinde gizli: "Önder Apo 20 yıla yakın Suriye’de kaldı. PKK'nin 20 yıla yakın Suriye’de önemli bir çalışması oldu. Hala binlerce güneybatı Kürt genci (Suriye) HGP safları içindedir. Yine binlerce şehidi vardır."
Bayık yine o konuşmasında bu ilişkinin Suriye'deki Kürtlere yaradığını şu sözlerle dile getiriyordu: "Bu tabii Güneybatı Kürdistan toplumunda önemli bir değişim ve bilinçlenme ortaya çıkardı. Bu yönüyle hareketimizin halk içindeki, toplum içindeki etkileri derindir."
Gerçekten de PKK'nın Suriye'deki Kürtler üzerindeki etkisi derin
mi? Bu soruya "hayır" cevabını vermek yanlış
olmaz. Çünkü Hafız Esad-Abdullah Öcalan ittifakı ile bu ülkede
ezilen Kürt vatandaşlar görmezden gelindi.
BABA ESAD ÖLSE DE
Kürt kültürü ve kimliği ile bütün siyasi ve toplumsal çalışmalar Suriye’de yasak. Vatansız Kürtlerin sayısınnı 400 bin olduğu söyleniyor. "Arap kuşağı" projesiyle 1973 yılında Baba Esad, Kürt bölgelerine Arapları yerleştirdi. Ülkede 1963 yılında çıkarılan ve hâlâ yürürlükte olan Olağanüstü Hal Yasası, 2004'te Kamışlı'da en acımasız şekliyle uygulandı. Baba Esad'ın ölümü de bu birlikteliği bozamadı. Türkiye ile ilişkilerin bozulmasından önce Beşar Esad, PKK'ya karşı sert tedirler alsa da, karşı tepki gösterilmedi.
ESAD VATANSIZLARI PKK'YA YÖNLENDİRDİ
Suriye ile Öcalan'ın politikaları Türkiye'ye karşı birleşti. Bu birliktelik her iki tarafa da kazanç sağladı. Fırat'ın suyu ve Hatay meselesinde baba Esad, PKK'yi silah olarak kullandı. Vatandaşlıktan çıkarılan vatansız Kürtlerin, PKK'ya katılmaları sağlandı. Şam yönetimi, PKK’ya katılan Kürtleri askerlik hizmetinden muaf tuttu. "Sertleşmeye müsait" bu grubun örgüte kaymasıyla Esad rejimi, kendisine "tehdit" olabilecek unsuru aradan çıkardı. PKK içindeki Suriye uyruklu teröristlerin çokluğu da bu durumla açıklanıyor.
ÖCALAN'IN SIÇRAMA TAHTASI
Peki PKK Suriye'de neden taban bulamadı? İlk nedenlerden birisi PKK'nın faaliyet alanı Türkiye olamasıydı. Esad’ın desteğini alan örgütün Suriye'deki Kürtlere vaatlerde bulunması, kendi ayağına kurşun sıkmakla eşdeğer olurdu. Ayrıca Öcalan, baba Esad'a şirin görünme adına Suriye'deki Kürtlerin hepsinin Türkiye'den iltica ettiğini ve oraya dönmeleri gerektiğini söylemesi desteği iyice azalttığı söylendi.
ŞİDDET TARAFTARI DEĞİLLER
Suriye nüfusunun yüzde 10-15'ini temsil eden Kürtler, baskı siyasetinin sona ermesini ve varlıklarının anayasa ile kabul edilmesini talep ediyorlar. Otonom isteyen partiler olsa da, geneli demokratik bir yönetim peşinde.
Şiddeti tercih etmedikleri gibi, Esad karşıtı gösterilere de bazı olaylar dışında karışmış değiller. Kan dökülmesini istemiyorlar. Bu açıdan PKK için kötü örnekler. Ancak parçalanmışlık dikkat çekici. 12-13 Kürt partisi var. Bunlar arasında Yekîtî ya Kurd, Alpartî, Pêşverû, Yekîtiya Demokrat, PYD ve Azadî öne çıkıyor. PYD, PKK'nın Suriye uzantısı.