PKK terör örgütüne üçlü kıskaç

Abone ol

Türkiye, terörü kökten bitirmek için PKK'nın finans kaynaklarını da kurutmaya kararlı.

Çıkarılan Başbakanlık genelgesiyle, kara sınır kapılarında ihracat ve ithalat işlemlerinin yapılmasına izin verilmeyecek. İşlemler sınıra 100 kilometre içerdeki gümrük müdürlüklerinde yapılacak. Habur ve Gürbulak kapıları için bu amaçla yıl sonuna kadar iç gümrükler oluşturulacak ve işlem yoğunluğu azaltılacak. Böylece özellikle uyuşturucu ticaretinden önemli pay alan PKK"ya karşı, kara sınır kapılarında denetimler güçlendirilecek.

Düzenlemenin önemine dikkat çeken Gümrük Müsteşar vekili Mehmet Şahin, artık kara sınır kapılarında sadece transit ve yolcu işlemlerinin yapılacağını ifade etti. Şahin, şöyle dedi: “Böylece yığılmalar sona erecek, fiziki kirlilik ortadan kalkacak, kuyruklar önlenecek ve oto-kontrol sağlanacak. Kuyrukların olduğu bir yerde giriş çıkış yapanları ne kadar denetleyebilirsiniz. Uygulamanın en önemli yanı bu olacak, sınır kapılarındaki denetim güçlenecek.”

Bürokrasi bitti

Sınır denetim altına alınırken, kapılardaki muafiyete kota getirildi. Günlük çıkışlar iptal edilerek, 6 günde bir defaya indirildi. Ayrıca arama engeli kaldırılarak gizlenmiş uyuşturucuların yakalanmasına imkân sağlandı.

Türkiye, bölücü terör örgütü PKK"ya yönelik askeri operasyonlarını artırırken, örgütün beslendiği finans kaynaklarını yok edecek önlemleri de hızlandırdı. Terör örgütünün yurt dışı kaynaklarının kurutulması için Dışişleri ve Maliye Bakanlıklarını görevlendiren Hükümet, yurt içinde bir dizi önemli kararlara imza attı. Kaçak akaryakıt ve uyuşturucu ticaretine seri darbeler indirilerek örgütün buralardan nemalalanmasının önüne geçilmiş oldu. Haziran ayında uygulamaya konulan ve birbirini tamamlayan üç tedbirle, terör örgütünün yurt içi gelir kaynaklarına ağır darbe indirildi. Gümrük Müsteşarlığı"nı ilgilendiren iki Bakanlar Kurulu Kararnamesi ve bir Başbakanlık genelgesi, devletin terör örgütünü besleyen bataklığı kurutma kararlılığını ortaya koydu.

Gümrük Müsteşar Vekili Mehmet Şahin, uygulamaya konulan Bakanlar Kurulu kararları ve Başbakanlık genelgesi konusunda gazetemizin sorularını cevapladı.

Kaçağın rantını yiyemeyecek

Hükümetin ilk kararnamesi, terör örgütünün kaçak akaryakıttan gelir sağlamasını durdurmayı hedefliyor. Çünkü elde edilen gelirin yaklaşık yarısının terör örgütüne gittiği belirlendi. Uygulamayla kaçak akaryakıt tespit edildiği yerde vergilendirilmeye başlandı. Gümrük Müsteşar vekili Şahin, uygulamanın başladığı ilk gün yurda giren kaçak akaryakıttan sadece Habur"da 170 milyon YTL vergi tahsil edildiğini, bugün ise tahsilatın 2 milyon YTL"ye kadar düştüğünü söyledi. Şahin, “Tahsilattaki azalma kaçak akaryakıta vurulan darbenin kanıtıdır” diye konuştu.

Türkiye"de akaryakıt kaçakçılığının yüzde 25"inin karayoluyla yapıldığına dikkat çeken Şahin, çarpıcı açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Bizim mevzuatımızda TIR"larla 550 litre, kamyon ve diğer araçlarla 400 litre akaryakıt getirilebilir. Günde bin 500 aracın giriş çıkış yaptığı Habur ve Gürbulak gibi sınır kapılarında ise araçlarla yaklaşık 3 ton yakıt getiriliyor. Sadece Habur"da günde bin aracın bir ton getirdiği düşünülürse 1 milyon litre kaçak akaryakıt eder, yılda 365 milyon litre. Bugün akaryakıtta litrede 2.4 YTL ÖTV ve KDV bulunduğuna göre, yaklaşık 950 milyon YTL vergi kaybının olduğu görülür.”

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı"yla ortak çalışmaları sonucunda kaçak akaryakıttan bin litrede bin 509 YTL maktu vergi alınmasına başlandığını vurgulayan Şahin, “Oranı belirlerken, yurt içinde uygulanan vergi oranlarını da dikkate aldık. Böylece eğer bin litre akaryakıt getiriyorsan ver bakalım bin 509 YTL diyoruz” şeklinde konuştu.

Sınır ticareti denetleniyor

Hükümetin ikinci kararnamesiyle de Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi"ndeki sınır kapılarında muafiyetleri ticarete dönüştüren giriş çıkışlara kota getirildi. Günde 10 kere giriş çıkış yapanlar, artık 6 günde bir giriş çıkış yapabilecek ve 70 YTL Toplu Konut Fonu verecek. PKK"nın bu yolla yapılan ticaretten önemli pay aldığı biliniyor. Gümrük Müsteşar vekili Şahin, Gümrük Kanunu kapsamında ticari amaçlı olmamak ve değeri 300 YTL"yi geçmeyecek eşyanın yurda sokulabildiğini hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

Vergisiz mala geçit yok

“Örneğin yarım kilo çay, bir kilo şeker, elektronik eşya vb. getirirsiniz ama 300 YTL"yi geçmeyecek. Ama insanlar günde bir defa değil 10 kere çıkıyorlar. Yarım kilo çay değil 10 kilo çay getiriyorlar. Arabanın bagajı tamamen dolu. Öyle bir kilo şeker değil, üç çuval şeker getiriyorlar. Giriş çıkış yapan vatandaş sayısı binleri bulmuştu. Sonuçta Türkiye"ye binlerce ton vergisiz mal giriyordu, verilen muafiyetler ticarete dökülmüştü. Giren malın hangi standartta olduğu, halk sağlığına zararlı olup olmadığı da bilinmiyordu. Bunun Türk ekonomisine yansıması şeker fabrikalarında, Çaykur"da dahil çay üreticilerinde üretim daralması şeklinde oldu.”

Günübirlikçiler azaldı

Bakanlar Kurulu kararnamesiyle, muafiyete dokunulmadığını ancak kota getirildiğini vurgulayan Şahin, “Artık "Türkiye"de üç gün kalmadan karşıya gidemezsin ve karşıda üç gün kalmadan Türkiye"ye giriş yapamazsın" diyoruz. Ayrıca 70 YTL Toplu Konut Fonu istiyoruz” şeklinde konuştu. Şahin, kararname çıktıktan sonra günü birlik giriş çıkışlarda yüzde 98 azalma olduğuna dikkat çekerek, “Uygulamayla vergi kayıpları engellendi, paranın bir kısmının terör örgütüne gitmesi durduruldu, başka ülkelere sponsor olmayı bıraktık. Kendi üreticimiz ve fabrikalarımızı teşvik eder hale geldik” dedi.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

Günün Önemli Haberleri