Piyasalar tehdit altında

Abone ol

MB Başkanlığı konusunda süren belirsizlik, piyasaları tedirgin ediyor. İşte piyasa devlerinin görüşü...

Merkez Bankası'na 'başkan' atamada hükümetin izlediği tutum, Cumhurbaşkanı Sezer'le hükümet arasındaki görüş ayrılığı, 'paranın reisi' sayılan bankanın vekaletle yönetilmesi, iş örgütleri başkanları tarafından 'tedirginlik yaratan bir belirsizlik' olarak değerlendirildi.

Murat Yalçıntaş (İTO Başkanı )
'Acil atama bekliyoruz'
"Merkez Bankası Başkanı'nın bir an evvel atanması lazım. Çünkü ekonomi her şeyden evvel rasyonel bir sistem olmaktan ziyade duygusal bir sistem. Beklentiler üzerine inşa edilen bir sistem. Dolayısıyla ekonominin olumlu gitmesi beklentilerin olumlu olmasına bağlı. Bu da belirsizliklerin azalmasıyla doğru orantılı. Beklentimiz, ekonomi politikaları devam ettirecek, hükümetle eşgüdüm içinde çalışacak bir ismin acilen atanması. Merkez Bankası en hayati kurumlardan. Böyle bir kuruma atama ve isimler konuşulurken rasyonel yaklaşımlar gösterilmeli."

Sinan Aygün (ATO Başkanı )
'Paranın reisi yok'
"Başkanın değişeceği aylar önce belliydi. İlla gittiği gün mü birisinin bulunması gerekiyordu? Dünya, 'Bu ülkenin Merkez Bankası'nın başında kimse yok' olarak algılıyor. Bu nedenle kriz olup olmayacağını soruyorlar bana. Niye hem dünyaya rezil olalım hem de iç piyasada güvensizlik ortamı doğsun? Gayet yanlış davranılıyor. Kimse kalmadı mı? Mesela BDDK Başkanı Tevfik Bilgin. BDDK Başkanlığı onaylanmış. Merkez Bankası Başkanlığını da onaylar. Onun yerine isim belli mi? Yok. Durum iş dünyasını tedirgin ediyor. Bu hassas dönemde paranın reisi yok."

Ömer Bolat (MÜSİAD Başkanı )
'Sıradan bir kurum değil'
"Merkez Bankası Başkanı'nın atanamaması piyasalarda kriz doğuracak bir ortam meydana getirmiyor. Şu anda vekalet eden bir başkan ve kadrolar devam ediyor. Kurumlarda devamlılık esastır. Merkez Bankası sıradan bir kurum değil. Hükümet ile Cumhurbaşkanı'nın, başkan atanması konusunda bir an önce uyumlu bir çalışma ortaya koyması önemli."

Oğuz Satıcı (TİM Başkanı )
'Gereksiz gerilim'
"Böyle bir belirsizlik hoş değil. Belirsizlik sürecine kimsenin katkı sağlamaması lazım. Piyasaları tedirgin etmemek lazım. Hükümetin görüşüyle Cumhurbaşkanı'nın görüşleri birbirine uymayabilir. Ama bunu piyasanın önünde bir tartışma konusu yapmamak gerekiyor. Herkesin azami özeni göstermesini bekliyoruz. Gereksiz gerilimler yaratılıyor. Şaşkınlıkla izliyoruz."

TÜSİAD
Süreç sağlıklı yönetilebilirdi
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı da bir süre önce, Merkez Bankası eski Başkanı Süreyya Serdengeçti'nin fiyat istikrarını sağlamak konusunda başarılı olduğunu belirterek, "Merkez Bankası'nın ana görevi fiyat istikrarı. Serdengeçti bu konuda başarılı olmuştur. Dolayısıyla başarılı bir Merkez Bankası Başkanı'nın neden görevine devam ettirilmediğini anlamış değiliz" diye konuşmuştu.

Günün Önemli Haberleri