Piyasalar merkez bankalarına kilitlendi
Abone olUluslararası piyasalarda dikkatler, önde gelen merkez bankalarının teşviklere ilişkin açıklamalarına çevrildi.
Asya hisse senetleri dört ayın zirvesinden gevşerken, Avrupa hisse senedi endeks vadeli kontratları fazla değişmedi. Gelişen piyasa tahvilleri, merkez bankalarının daha fazla teşviğe ihtiyaç duyulduğunu işaret etmeleri ile birlikte değer kazanırken, petrol ve nikel düştü.
MSCI Asya Pasifik Endeksi, Japonya'da Topix Endeksi'nin yüzde 0.4 düşmesi ile birlikte, Londra saati ile 07:09'da yüzde 0.2 aşağıda seyrediyordu ve 13 Ocak'tan bu yana gerçekleştirdiği en yüksek kapanış seviyesinden gevşedi. Euro Stoxx 50 endeks vadeli kontratları yüzde 0.1 düşerken, Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, spot endeksin dün rekor seviyeden düşmesinin ardından fazla değişmedi. Güney Kore ülke tahvilleri değer kazandı ve buna bağlı olarak, 10 yıl vadeli tahvillerin faizi altı ayın en düşük seviyesine indi. Nikel 2011'den bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi ve petrol yüzde 0.4 değer kaybetti.
Tokyo Borsası'nda finans hisseleri, Japonya ekonomisinin 2011'den bu yana en hızlı büyümesini göstermesine karşın, ülkenin en büyük üç bankasının tümünüm düşük kar tahmininde bulunmasının etkisi ile, düşüşlere öncülük etti. Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda, Japonya Merkez Bankası'nın parasal gevşeme için çok seçeneği olduğunu söyledi. Fed Başkanı Janet Yellen, geçen hafta ekonominin desteğe ihtiyaç duyduğunu kaydetmesinin ardından, bugün ABD Ticaret Odası'nda bir konuşma yapacak. Bugün ABD'de enflasyon, fabrika üretimi ve istihdam piyasası ve Euro Bölgesi'nde gayrısafi yurtiçi hasıla verileri açıklanacak.
Tokyo'da Monex Inc. kıdemli piyasa analisti Toshiyuki Kanayama, "ABD beklentisi ve yen burada piyasaların yönünü belirlemeye devam ediyor," dedi ve "Rekor seviyelere tırmandıktan sonra, ABD hisselerinin soluklanma zamanı geldi" şeklinde görüş bildirdi.
Japonya'da Topix Endeksi beş haftanın zirvesinden gevşerken, Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.9 geriledi. Sony, yıllık bazda zarar tahmini yapmasının ardından Kasım ayından bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi ve dünyanın en büyük otomobil üreticisi Toyota Motor Corp., yüzde 1 değer kaybetti.