Pirana balığı nedir? Kan kokusuna dayanamazlar ve...

Abone ol

Pirana balıkları tehlikeli yönleri ile bilinirler. Et obur ve ot obur olmak üzere başlıca iki türü olan pirana balıkları, tatlı sularda yaşarlar. Gruplar halinde gezen piranalar kan kokusuna dayanamazlar. İşte pirana balıkları hakkında bilmeniz gerekenler;

Piranaların en belirgin özelliği, iri ve sivri dişleridir. Güçlü kaslara bağlı ve ustura gibi dişler ağız kapandığında birbirlerine sıkıca kenetlenir. Bu nedenle pirana kendinden çok daha iri olan avında büyük parçalar koparabilir. Gruplar halinde görülen piranalar bir insanı bile saniyeler içinde kemik yığınına dönüştürebiliyor.

Güney Amerika'nın akarisularda yaşayan, küçük ama yırtıcılığıyla dikkat çeken bir düzineyi aşkın balık türü Pirana adıyla bilinir. Piranalar etobur ve otobur olarak iki sınıfa ayrılır. Bu balıklar tatlı su balıklarıdır, tuzlu su da (deniz gibi) yaşayamazlar. Bu balıklar tetralar gibi, saldırgan olmayan çok renkli çok akvaryum balığının akrabasıdır. Piranalar çok geniş bir alanı kaplayan Amazon havzasındaki akarsularda ve Orinoko benzer bir ırmaktır yaşarlar. İçlerinden 4-5 çeşit özel tehlikelidir. Ancak pacular (otobur piranalar) saldırgan değildir.

Piranalar sürüler halide yaşayıp yok ederler
En büyük pirana türü Brezilya'nın nın yaşına ve uzunluğuna 60 santimetreyi bulabilir kara piranadır. Piranaların son sınıfı yırtıcı olduğu için söylenip yazılmıştır. Gerçekten binlerce balıktan oluşmuş büyük sürüler halinde yaşayan piranaların suya giren ya da düşen sığır ve kapibara gibi iri hayvanlara saldırdığı bilinmektedir. Ancak çoğu pirana türü diğer balıklar ve suya düşen meyve, tohum gibi bitkisel maddele beslenir.

Kana dayanamıyorlar: Piranalar ailelerine çok bağlıdır ancak kan kokusuna dayanamaz. Örneğin pirananın anneleri ve papağanları kan kokusunu duyarsa hemen annesini yer. Bu balıkların özellikleri çok açken, üreme zamanında ya da büyük sürüler halinde dolaşırken büyük hayvanlara saldırdıkları sanılmaktadır.

Piranalar nasıl ürer : Dişi piranalar yumurtalarını su bitkilerine yapıştırır, erkekleri de bunları yavrular gelişip çıkıncaya kadar korurlar.

Sivas bunu konuşuyor Kızılırmak'tan pirana çıktı

Günün Önemli Haberleri