Piknikçilere kene uyarısı
Abone olYazla birlikte virüslü kenelerin sayısında da artış oldu. Uzmanlara göre, kene tarafından ısırılırsanız bunları yapmalısınız.
Yazla birlikte virüslü kenelerin sayısında artış
olduğunu belirten uzmanlar, piknikçileri ve tarlada çalışanları
daha dikkatli olmaları konusunda uyardı.
Yazla birlikte kene vakalarında artış yaşandığnı kaydeden uzmanlar, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsü taşıyan kenelerin ısırıklarına en fazla, ormanlık alanlara gidenler ile tarlada çalışanlarda rastlandığını söyledi.
Hafta sonunu fırsat bilerek soluğu ormanlık alanda alan piknikçilerin kene ısırıklarına maruz kalabildiğini kaydeden uzmanlar, kene vakalarının en fazla Haziran - Eylül ayları arasında görüldüğünü, vatandaşların kene ısırıkları konusunda dikkatli olması gerektiğini dile getirdi.
Kene hastalığının hafif seyirli olabileceği gibi kanamaların ve organ yetmezliklerinin görüldüğü ağır seyir de gösterebilen bulaşıcı bir hastalık olduğunu anımsatan uzmanlar, 'Hastaların çoğu hastalığın seyri sırasında gelişen beyin, karaciğer, böbrek, kalp ve akciğer yetersizliklerinden hayatını kaybediyor.
KKKA virüsü, insanlara başlıca 'Hyalomma' cinsi
kenelerin kan emmesi sırasında bulaşıyor. Keneler haricinde ayrıca
hastalara ve salgılarına temasla, virüsü geçici olarak taşıyan
hayvanların kesilmesi sırasında hayvana ait kan ve dokulara temasla
da bulaşmaktadır. Hatta hastalarla aynı ortamda kalındığında
özellikle kanamalı seyreden vakalardan solunumla dahi geçtiği dahi
olabiliyor. Hastalık en sık tarım çalışanları, hayvancılık
yapanlar, çiftlik çalışanları, çobanlar, kasaplar, mezbaha
çalışanları, et ürünleri market işçileri, veterinerler ve hasta
hayvan ile teması olanlar, bu hastalığın takibini yapan sağlık
personeli, askerler, kamp yapanlar, deri fabrikası çalışanları,
piknik alanına gidenlerde görülebiliyor.
KENE ISIRIĞINA KARŞI NELER YAPILMALI
Virüsün kenenin ağız salgısında ve mide içeriğinde bulunduğundan uzaklaştırılması sırasında salgısının bulaşmasını önleyecek ve kusturulmayacak şekillde çıkarılması geretiğini ifade eden uzmanlar, 'Vücuttan uzaklaştırılırken ezilmemeli, başı kopartılmamalı, parçalanmamalı, ısı ve kimyasal herhangi bir madde uygulanmamalı. Bir penset veya cımbız yardımıyla sağa sola oynatılarak alınması en uygunudur. Uzaklaştırma sırasında keneye elle temas edilmemeli, eldiven kullanılmalı. Kene uzaklaştırıldıktan sonra ısırma alanına antiseptik bir madde uygulanmalı, eller sabunla iyice yıkanmalıdır' görüşünü savundu.
SAĞLIK KURULUŞUNA BAŞVURUN
Hastalığın saptandığı bölgelerde hayvanlarda kene kontrolü ve düzenli ilaçlama yapılmalı. Gerek insanları gerekse hayvanları kene saldırılarından korumak için 'repellent' olarak bilinen böcek kaçıranlar cilde sürülerek veya elbiselere emdirilerek kullanılabiliyor. Aynı maddeler hayvanların baş veya bacaklarına uygulanabilir; ayrıca, bu maddelerin emdirildiği pl'stik şeritler, hayvanların kulaklarına veya boynuzlarına takılabilir. Vücutta kene saptandığında zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı.