Philae'nin sorunlu inişinin fotoğrafları
Abone olAvrupa Uzay Ajansı ESA Philae modülünün 67P kuyruklu yıldızına ilk sorunlu inişindeki sekmeyi gösteren fotoğrafları yayımladı. Daha sonra hedeflenen noktaya inemeyip, gölgede kalan güneş enerjili modülün pili bitmişti.
Avrupa Uzay Ajansı ESA Philae modülünün 67P kuyruklu yıldızına ilk inişindeki sekmeyi gösteren fotoğrafları yayımladı.
Güneş enerjisiyle çalışan Philae 67P kuyruklu yıldızının yüzeyine ilk temasının ardından 1,6 kilometre kadar uzay boşluğuna doğru sekmişti.
Philae bir kaç dakika sonra yeniden kuyruklu yıldıza geri döndü, ancak modül başta hedeflenen noktanın yaklaşık bir kilometre uzağına indi.
ESA'nın yayımladığı fotoğraflarda Philae küçük, bulanık bir nokta olarak görülüyor. Uzmanlar hemen yakınındaki karanlık noktanınsa modülün gölgesi olduğu sonucuna vardı.
ESA'nın uçuş dinamiği uzmanları saatlerce inceledikten sonra fotoğraflar kamuoyuna açıklandı.
Philae Rosette uydusu aracılığıyla dünyaya resimler ve diğer verileri yolluyordu, ancak uzmanlar modülün inişiyle ilgili fotoğraflara şimdiye dek ulaşamamıştı.
İnişteki hasar
İnişte yaşanan sorunlar modülde hasar yarattı ve gölgede kalan güneş enerjili Philae'nin pilini dolduramayabileceği belirtiliyor.
Modül pili tükendikten sonra uyku moduna alındı. Ancak uzmanlar modül uyku moduna girmeden önce modüle pozisyonunu değiştirme talimatı göndermişti.
Talimatla Philae'nin 4 santimetre yükseltip, ana çerçevesini yüzde 35 oranında döndürerek güneş panellerinin tekrar ışık alması amaçlanıyor.
Ancak uzmanlar Philae'nin şu ana kadar yolladığı bilgilerden de "oldukça memnun" olduklarını söylüyor.