Petrolde jeopolitik sarsıntı

Abone ol

Petrol fiyatlarında Nijerya'daki kargaşa ve ABD'deki kışın etkisi görülüyor. Fiyatlar yeniden yükseliyor.

Yatırımcıların Nijerya’da yaşanan kargaşa ve ABD’de kış mevsiminin sonuna gelinmesi ile kararsız kalmasıyla dün Petrol fiyatlarının %1 değer kaybetmesinin ardından bugün fiyatlar küçük toparlanmalar gösteriyor.

ABD Hafif Ham Petrol dün 58.67$’dan işlem görürken Cuma gününü 72 cent kayıpla kapatmıştı. Londra Brent Ham Petrol ise dün 57.60$ gibi bir seviyede iken bugün erken saatlerde 31 cent değer kazanarak 58.45$’dan fiyatlandırıldı.

Nijerya’da yeni şiddet faaliyetlerinin görülmesi Afrika’nın en büyük üreticisi konumunda olan bu ülkenin üzerindeki endişeleri artırdı.

Ken Hasegawa’ya göre ABD’de etkisini hissettiren kış mevsimi fiyatları desteklemişti ancak bu hafta soğuk havanın etkisini yitirmesi bekleniyor.

Fiyatlar üzerinde hissedilen baskının artması yaşanan değer kaybını tetiklemesi bekleniyor.

Meterologix’in tahminlerine göre ABD enerji talebinin bu hafta içerisinde mevsim normalleri altına düşecek. Mart ayında da hava sıcaklıklarının yükseldiğini göreceğiz.

Nijerya’da yapılan saldırılar sebebiyle üretim miktarının yarısının gerçekleştirilmesi piyasaları etkilerken ABD’den gelen uyarılarla bu ülke yaşanan sorunları çözme çabası içerisine girmiş durumda.

Salı günü gerçekleştirilen İran ve IAEA toplantısından sonra yapılan açıklamalarda İran’ın 60 gün içerisinde uranyum zenginleştirme çalışmalarını sona erdireceği belirtildi.

OPEC’in bir sonraki toplantısı 15 Mart’ta gerçekleştirilecek. Bu toplantıdan yeni bir arz kısıntısı kararı çıkması beklenmiyor.


(Kaynak: Reuters/www.triafx.com)


Günün Önemli Haberleri