Petrolcüden yüksek vergi uyarısı!
Abone olFikret Öztürk, Avrupa ülkelerinde ortalama vergi oranının yüzde 53, Türkiye'de ise yüzde 64 olduğunu söyledi.
Bir bayinin ve dağıtım şirketinin kar marjının benzinde brüt yüzde 4,8, motorinde ise 6,1 olduğunu belirten Opet Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Öztürk “Yüzde 64 vergi var onunla uğraşın” dedi.
Opet Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Öztürk, bir soru üzerine, “Benzinde bir bayinin ve dağıtım şirketinin kar marjı brüt yüzde 4,8, motorinde ise 6,1'dir. Dağıtım şirketleri tavan fiyat açıklar. Bu en yüksek satılacak fiyattır. 95 oktanlı benzinin litre fiyatı 99 kuruş, ÖTV 1.89 lira, EPDK payı 1.74, KDV de 587.29 ve vergilerin toplamı 2 lira 48 kuruş. Bu yüzde 64,4'e tekabül ediyor” bilgisini verdi.
Buna navlun (0,28) ve kara nakliyesinin de eklendiğini belirten Fikret Öztürk, şöyle konuştu:
“Bayi ve dağıtım şirketi payı toplandığında da 95 oktanlı benzinde 9,6 kar marjı var. Bu da 36,7 kuruşa denk geliyor. Şu anda kar marjları bir litrede 38 kuruş civarında. 4 liranın 38 kuruşu, bayi artı dağıtım şirketinin kar marjı. Burada vergileri her şeyi unutuyoruz, dağıtım şirketi ve bayi hiç almamış olsa 38 kuruş. Yani yüzde 9,6 eksilecek. Bayi ne yapacak. 97 oktanlı benzinde ise kar marjı yüzde 4,9, motorinde ise yüzde 12,2. Tüpraş, dağıtım şirketleri, artı bayiler topladıkları kar ve verdikleri vergilere bakın, bir bankanın karı kadar. Sanki petrol fiyatını pompadaki fiyatları artıran dağıtım şirketleri ve bayiler.”
“TAVAN FİYAT UYGULANACAKSA UYGULANSIN”
Öztürk, önceden dağıtım şirketi sayısı 3-5 tane iken şimdi 50'yi geçtiğini belirterek, “Rekabet 50'yi geçen şirkette olmayacak da nerede olacak? Biz birbirimizin elimizden gelse gözünü oyacağız. Rekabetse sonuna kadar varız. Daha girecek varsa girsin. Kamu da girsin. Tavan fiyat uygulanacaksa uygulansın. Ticarette az da olsa para kazanmadan ticaret olmaz” diye konuştu.
Türkiye'de kar marjı yüzde 8-9 civarında olmasına karşın Avrupa'da yüzde 7 olduğunu da belirten Öztürk, Türkiye'deki altyapı sistemlerinin Avrupa'daki altyapı sisteminden farklı olmadığını, mülklerin dağıtım şirketine geçmesi ve Avrupa'daki gibi self servis uygulamasının başlaması halinde kar marjlarının da düşebileceğini söyledi.
Öztürk, “Self servis sistemi Türkiye'ye gelecek. Yavaş yavaş gelecek. Götürecek ödemeden gidecek ama yakalanacak. Sistemler ona göre kurulacak” dedi.
Bir gazetecinin petrol fiyatları ne kadar düşerse düşsün benzin fiyatlarındaki düşüşün birkaç kuruş olduğunu belirtmesi üzerine Öztürk, geçen yıl tavan fiyat uygulandığını, yıl sonunda toplam benzinde yüzde 20 ÖTV artışının, motorinde yüzde 30 artışın olduğunu anlattı.
Fikret Öztürk, petrol fiyatındaki değişikliklerin fiyata yansıdığını, ancak petrol fiyatının toplam fiyatın yüzde 25-30'u kadar olduğunu dolayısıyla petrol fiyatı yüzde 50 düşse de pompa fiyatına yüzde 10-12 oranında yansıdığını belirterek, “Türkiye'de vergi değişmiyor. Devlet hiçbir zaman vergiyi indirmedi. Geçen yıl benzinde yüzde 20 motorinde yüzde 30 artırdı. Ham petrol fiyatının artması ya da azalması aynı oranda pompa fiyatına yansımaz. Yüzde 10'la uğraşmak yerine yüzde 64 vergi var onunla uğraşın” dedi.
Öztürk, promosyon için kar marjının yüzde 2-3'ünü harcadıklarını, şu anda halka açılmanın gündemlerinde olmadığını söyledi. Önümüzdeki yıl 10,5 milyar TL ciro beklediklerini ifade eden Öztürk, sektörde olan bir dağıtım şirketinin başka bir dağıtım şirketini satın alma esprisinin bittiğini, sattıkları benzinin yaklaşık yarısını Tüpraş'tan aldıklarını belirtti.
Dünyanın en ucuz benzininin Amerika'da olduğunu ve oradaki vergi oranının yüzde 14 olduğunu belirten Öztürk, Avrupa ülkelerinde ortalama vergi oranının yüzde 53, Türkiye'de ise yüzde 64 olduğunu kaydetti.