Petrol ve doğal gaz konusunda Brüksel'den Kıbrıs'a destek
Abone olAB Komisyonu, Kıbrıslı Rumların Akdeniz'deki petrol ve doğal gaz arama ve çıkarma çalışmalarının yol açtığı gerginlikte Türkiye'nin tehditten kaçınmasını istedi.
AB Komisyonu'nun Genişleme ve Komşuluk Politikası Yetkilisi Stefan Füle adına yayımlanan açıklamada, tüm AB üyelerinin, BM Deniz Hukuku Sözleşmesi dahil, uluslararası hukuka ve AB müktesebatına uygun ikili anlaşmalar imzalama hakkına sahip oldukları" kaydedildi.
Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, açıklamada, "AB, Türkiye'yi iyi komşuluk ilişkilerini ve sınır anlaşmazlıklarının barışçıl çözümünü olumsuz etkileyecek her türlü tehditten, sürtüşme ve eylemden kaçınmaya teşvik eder" denildi.
Açıklamada, AB'nin "bu hedefe yardımcı olmayan açıklamaları üzüntüyle karşıladığı" belirtilerek, Türkiye'nin iyi komşuluk ilişkileri bağlamındaki taahhütlerinin izlenmeye devam edileceği bildirildi.
Stefan Füle'nin dairesinden yayımlanan açıklamada, AB dışişleri bakanlarının önceki kararlarında "Türkiye'nin, Kıbrıs yönetimi de dahil, AB üyeleriyle ilişkilerini normalleştirme yolunda ilerleme sağlamasının önemini" vurguladıkları hatırlatıldı.
"Kıbrıs'ta kapsamlı çözüme âcil ihtiyaç duyulduğu" belirtilen açıklamada, sürecin başarılı sonuçlanmasını kolaylaştıracak olumlu hava için tüm tarafların ellerinden gelen çabayı göstermeleri istendi.
Noble Energy: Yola devam
Kıbrıs yönetiminin, Doğu Akdeniz'de ilan ettiği ekonomik bölgede 12. parselin imtiyaz hakkını verdiği ve doğal gaz sondajlarına ay sonuna doğru başlamayı hedefleyen Noble Energy şirketi yetkilisi, anlaşmazlıkla ilgili olarak "Türkiye'nin uyarılarını izlediklerini, ancak yollarına devam edeceklerini" söyledi.
AA'nın Fileleftheros gazetesinin haberinden aktardığına göre, ABD'nin Noble Energy şirketinin yetkilisi, ABD Dışişleri Bakanlığı ve diğer yetkililerle temas halinde olduklarını belirterek, ''12. parselde sondajı elbette ileri götüreceğiz'' dedi.
Öte yandan, Kıbrıs Ticaret Sanayi ve Turizm Bakanlığına bağlı Enerji Dairesi Müdürü Solon Kasinis, 12. parselde doğal gaz bulunması halinde bunun adanın güneyine ulaştırılamayacağını, zira yürürlükte olan yasanın, sıvılaştırılmış doğal gazla ilgili olduğunu söyledi.
Kasinis, Noble Energy şirketinin, doğal gazı Kıbrıs'ın güneyine iletecek deniz altı boru hattının inşasının 2014'e kadar uzatılmasına ilişkin önerisinin de kesinleşmediğini vurguladı.
Kasinis, şirketin yılda 15 milyon ton doğal gaz çıkarma kapasitesi bulunduğunu, bunun Kıbrıs'ın ihtiyacından fazla olduğunu ve ihraç edilmesi gerektiğini, bunun için de doğal gazın adanın güneyine ulaşması için terminal inşa edilmesinin şart olduğunu belirterek, ''Ay sonunda sondaja başlayacağız. Doğal gazı, doğal şekliyle kullanamayız. Sondaj, deniz dibinin 5 bin metre altında, su seviyesinin 1,7 kilometre olduğu noktada, deniz suyu dışında hiçbir kimyasal kullanılmadan yapılacak. Yıl sonundan önce, 60 ile 90 gün içerisinde 12. parseldeki yataklar hakkında bilgi sahibi olacağız.'' dedi.