Petrol Ofisi Hollanda malı olacak mı karar ne?

Abone ol

HOLLANDA'nın yaptıklarından sonra markalarına protesto başlarken gözler Petrol Ofisi'nin satışına döndü. EPDK bu satışa onay verecek mi?

Hollandalının aldığı Petrol Ofisi'nin satışı için son kararı EPDK ve Rekabet Kurumu verecek. Yaşanan krizden sonra bu satışa onay verilecek mi büyük merak konusu.

Türkiye'de akaryakıt dağıtımında sektör lideri olan Petrol Ofisi'ni (POAŞ’ı) OMV şirketinden Hollanda şirketi Vitol satın aldı. Bu satın alma işlemi 3 Mart tarihinde gerçekleşti. Ancak Petrol Ofisi'nin satışının resmileşmesi için EPDK ve Rekabet Kurumu'nun izin vermesi gerekiyor. Hollanda ile yaşanan kriz sonrasında gözler bu iki kuruma döndü.

Hollanda markaları neler Hollanda malı ürünlerin listesi

HOLLANDA'YA SATIŞI ONAYLANACAK MI?
Enerji sektörü, krizin bu satışa engel olacağını düşünmüyor. Ancak son gelişmelerin ardından onay sürecinin akıbeti merak konusu. Satışın ardından Rekabet Kurumu ile EPDK’dan bazı onayların alınması gerekiyor. Sektör temsilcileri, “1 milyar 368 milyon Euro’luk bir satış söz konusu. Ticari bir konu. Alıcı ve satıcı anlaşmış” diyerek onay çıkacağı görüşündeler. Kaynaklar, Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliği’ne göre ortaklık yapısı değişen şirketlerde ‘onay’ zorunluluğu bulunduğunu belirterek “Kurul, satışa bakacak. Mevzuata göre değerlendirecek ve mevzuat yönünden uygun görülürse ‘onay’ verecek” dedi.

VİTOL İLK TEMASI YAPTI
Kaynaklar, iki ülke arasındaki krizin siyasi çerçevede kalacağını umut ettiklerini belirterek “Her iki ülkede de seçim var. Tırmanan krizin bir süre sonra yerini normalleşmeye bırakacağını beklemek yanlış olmaz” diye konuştu. Vitol’ün Türkiye Genel Müdürü Cem Başaktar ve ekibi, enerji yönetimiyle görüştü. Başaktar, hedefleri, planları ve satış süreci hakkında bilgi verdi.

PETROL OFİSİNİ KİM SATIN ALDI?
Petrol Ofisi'ni satın alan Hollanda'nın en büyük şirketlerinden Vitol oldu. Vitöl merkezi Hollanda’da bulunan çokuluslu bir şirket. Şirket Petrol Ofisi'ni 1 milyar 368 milyon Euro'ya satın aldı.

PETROL OFİSİ KİMİNDİ?
Petrol Ofisi 1941 yılında kamu kuruluşu olarak faaliye geçti. 2000 yılında özelleştirilen Petrol Ofisi'ni Aydın Doğan satın aldı. Özelleştirilmesi sürecinde bir çok şaibe olan Petrol Ofisi'ne Aydın Doğan, 2010 yılında hisselerini Avusturya şirketi OVM'ye sattı. Aydın Doğan bu satıştan 1 milyar euro aldı. OVM, 2016 Şubat ayında Türkiye'de sektör birincisi olan Petrol Ofisi'nin tamamını satışa çıkardı. Görüşmeler sonunda Petrol Ofisi 3 Mart 2017 tarihinde Hollanda şirketi Vitol'e satıldı.
(Haber : Olcay Aydilek / Gazete Habertürk)

Günün Önemli Haberleri