Petrol için gemi sırası
Abone olEnerji Bakanı Güler, Karadeniz’de Türkiye’yi ihya edecek petrol bulunduğunu ancak gemimiz olmadığı için çıkaramadığımızı söyledi.
ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER
ANKARA- Karadeniz’de dünyanın en kaliteli petrolü bulundu ama çıkartmak için gerekli olan gemimiz olmadığı için çıkartıp, bir an önce petrol zengini ülke olamıyoruz. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, “Karadeniz’de petrol bulunduğuna” ilişkin haberlerin doğru olduğunu ancak petrolü 'şu an için çıkartamadığımızı' söyledi.
İNTERNETHABER’e konuşan Bakan Güler, “Karadeniz’de petrol araması yapacağız. Sismik araştırmalar olumlu çıktı. Ancak petrol çok aşağıda olduğu için özel arama gemileri gerekiyor. Şu anda gemi yok. Bu gemiler çok özel gemiler ve bizim böyle bir gemimiz yok. ABD ve Brezilya’nın gemileri var. Bunlar da şu anda çalışıyorlar ve meşguller. Biz beklemek zorundayız. Gemilerin kullanımı için görüşmeler yaptık. Sıramızı bekliyoruz. 2009 yılına ilişkin sözleşme imzalandı. 2009’da gemiler Karadeniz’e gelecek ve petrol çıkartılmaya başlanacak” dedi. Bakan Güler, gemilerin Karadeniz’de açılacak 7 kuyuda çalışacağını da bildirdi.
GEMİLER MEŞGUL
Güler, “Petrol çok aşağıda olduğu için özel arama gemileri gerekiyor. Bunun için çalışma yapıyoruz. Şimdi Petrol Bross’un bir çalışması var; Brezilya Şirketi’nin, Meksika Körfezinde benzer bir çalışma yapıyor. Bir de şimdi ABD’lilerle bir çalışma var. Biz de bu çalışmaların bitmesini bekliyoruz.
HERKES VAR DİYOR AMA
Güler, “Karadeniz’de petrol olup olmadığı net değil mi?” sorusu üzerine, “Şimdi sismik sonuçlar olumlu. Bu sadece bizim karar verip yaptığımız bir araştırma değil. Dünyanın sayılı şirketlerinin yaptığı inceleme ve araştırmalar bunu gösteriyor. Ümit ediyoruz ki, inşallah matkabın ucu değecek. Olumlu beklentilerimiz var” yanıtın verdi.
GEMİLER ÖZEL
Söz konusu petrol arama ve çıkartma gemilerinin 80/90 civarında özel pervaneye sahip gemiler olduğu ve özel bilgisayar yazılım ve sistemleri ile rüzgardan akıntıya kadar her türlü değişimleri anlık olarak algılayan sistemlerin, pervanelere yön verdiği, bu sayede gemilerin deniz üzerinde aynı noktada durup, çalışma yapabildiği belirtildi. Türkiye’nin gemi sanayinde ilerlemiş bir ülke olmasına karşın, bu tür özel gemilere ve özel yazılım ve sisteme sahip gemilere sahip olmadığı da kaydedildi.
FİYAT ARTTI GÖZLER KARADENİZDE
Karadeniz’de ve özellikle Türk karasularında zengin ve kaliteli petrol yataklarının olduğu yeni keşfedilmiş değil. Enerji uzmanları bu yatakların çok önceden bilindiğini ancak çok derinde olduğu için petrolü çıkartma maliyetinin yüksek olduğu için rezervler üzerinde çalışma yapılmadığı ileri sürüldü. Ancak son aylarda petrol fiyatlarının artması ve Ortadoğu petrol rezervlerindeki nisbi azalma sonrasında, gözlerin Karadeniz’e çevrildiği de belirtiliyor. Uzmanlar; “Artık Karadeniz petrolünü çıkartma ve kullanma zamanı geldi. Artık üretim maliyeti karşılanabilir düzeyde” dediler.