Peru'da Aydınlık Yol operasyonu
Abone ol90'lı yıllarda büyük ölçüde yenilgiye uğrayan ama kokain ticaretiyle suçlanan Aydınlık Yol örgütüne karşı ülke çapında operasyon yapıldı. Örgütün cezaevindeki lideri Abimael Guzman'ın avukatları da gözaltına alınanlar arasında.
Peru'da Aydınlık Yol adlı sol grupla ilişkili oldukları kuşkusuyla 24 kişi gözaltına alındı.
Peru Devlet Başkanı Ollanta Humala gözaltına alınanlar arasında grubun siyasi kanadının lideri Movadef'in de bulunduğunu söyledi.
1992 yılında yakalanan ve halen cezaevinde olan Aydınlık Yol grubunun kurucusu Abimael Guzman'ın avukatlarından Alfredo Crespo ve Manuel Fajardo da tutuklananlar arasında.
İki avukat da Guzman'ın serbest bırakılması için kampanya yürütüyorlardı.
Maocu silahlı grup aslında Guzman'ın da yakalandığı 90'lı yıllarda ağır bir yenilgiye uğramıştı ama kalan yapının kokain ticaretine atıldığı iddia ediliyor.
Gözaltına alınan kişiler de hem "terör suçları" hem de siyasi faaliyetlerine fon sağlamak için uyuşturucu ticareti yapmakla suçlanıyorlar.
Kuzen Humala da mı tutuklu?
Devlet Başkanı Humala, kuzeni Walter Humala'nın da gözaltına alınanlar arasında olduğu yolundaki haberler konusunda henüz bir açıklama yapmadı.
Ancak Humala'nın bir televizyon mülakatında suça karışmış olanların soyadı ne olursa olsun cezasını çekeceğini söylemesi dikkat çekti. Humala, "Peru'da kimsenin dokunulmazlığı yok" diye konuştu.
Ülke çapında 300 polis ve askerin katıldığı operasyon için iki yıldır hazırlık yapıldığı söyleniyor.
İspanyolca adı Sendero Luminoso olan gerilla grubu 1980'lerde yürüttüğü eylemlerle Peru devletini dize getirmişti.
10 yılda 70 bin ölü
On yılı aşkın bir süre devam eden iç çatışmalarda yaklaşık 70 bin kişi hayatını kaybetmişti.
"Halk savaşı" yürüttüğünü söyleyen Maocu örgüt "burjuva demokrasisi"ni devirerek komünizmi inşa etmeyi hedefliyordu.
Son operasyon yapılmadan önce bile örgütün önde gelen liderlerinin çoğu yakalanmış ve etki alanı ülkenin güneyindeki Ene-Apurimac vadisinin kokain üretimi yapılan küçük bölgeleriyle sınırlanmıştı.
Peru, Kolombiya ve Bolivya ile birlikte dünyada en çok kokain üreten ülkelerin başında geliyor.
Aydınlık Yol'un hükümetle görüşme masasına oturmaya istekli olduğuna dair işaretlere rağmen, Devlet Başkanı Humala defalarca "hükümet teröristlerle pazarlık yapmayacak" demişti.