Pazarlar için devrim gibi yöntmelik
Abone olHal Kanunu çerçevesinde pazarcıları ilgilendiren 4 yönetmelik çıkardıklarıldı. İşte devrim niteliğindeki o değişiklikler
Düzenlemeye göre, pazarların standardını belediyeler oluşturacak. Esnaf için tek tip kıyafet belirleyecekler. Pazarcının yakasında kendisini tanıtan künye bulunacak.
Satış yerlerinde çöp toplama alanı, elektronik terazi, hoparlör, güvenlik kamerası, tuvalet ve zabıta yeri zorunlu olacak. Belediyeler pazarlarda çalışanlara pazarlama teknikleri konusunda da davranış eğitimi verecek.
Ekonomi Muhabirleri Derneği’nin bilgilendirme toplantısına katılan Bakan Yazıcı, Hal Kanunu kapsamında yapılan düzenlemeler ile açıklamalarda bulundu.
Yazıcı, 2005- 2006 yılında 45 milyon ton meyve ve sebze üretildiğini, bunun yüzde 5’inin ihraç edildiğini, toplamda ise yüzde 25’in kayıt dışı kaldığını, kayıt dışı kalan ürünlerin zarar gördüğünü söyledi.
AMAÇ MENFAATLERİ KORUMAK
Hal Kanunu'nun amacının üretici, tüketici ve tüccarın menfaatlerini korumak olduğunu kaydeden Bakan Yazıcı, yapılan düzenleme ile 196 toptancı haline bazı sorumlulukların getirildiğini anlattı. Belediyelerin modern hallerde modern laboratuvar kuracaklarını dile getiren Bakan Yazıcı, “Yeni düzenleme ile üretici ürünlerini toptancı üzerinden satmak zorunda değil. Ancak, ürünün hal kayıt sistemine kaydının yapılması gerekiyor. Üretilen ürünlerin artık bundan böyle künyesi de tutulacak. Hangi yörede yetişmiş ürünler, bunlar detaylı olarak kayıt altına alınacak. Bu aydan itibaren artık kanun Türkiye’de iyice işlemeye başlayacak. Kanunun Türkiye’nin yararına olduğunu düşünüyorum." şeklinde konuştu.
HER İSTEYEN KİŞİ TEZGAH KURAMAYACAK
Bakan Yazıcı'nın anlattıklarına ek olarak pazarcılarla ilgili şu düzenlemelerin de getirildiği öğrenildi: "Pazarcılar, tezgahlarını istedikleri zamanda devredemeyecekler. Her isteyen kişi pazara tezgah kuramayacak. Pazara tezgah açanların sicilleri dikkate alınacak. Tezgahın, pazarda hangi sırada kurulduğu, pazarcının hangi ürünü sattığı internet üzerinden görülebilecek. Tezgahta satılan ürünlerin hangi yöreye ait olduğu ve fiyatının ne olduğu ve kim tarafından satıldığı bilgilerine de internet üzerinden ulaşılabilecek. Vatandaş, pazarcıların internet üzerinden yayınladığı bilgilerle, tezgahta karşılaştığı bilgilerin uyuşmaması durumunda yetkili mercilere şikayette bulunabilecek."
"GÜMRÜK KAPILARINDA TEK DURAK SİSTEMİNE GEÇİLECEK"
Gümrük kapılarında yaşanan yığılmalarla ilgili de açıklamalarda bulunan Yazıcı, hafta sonları bazı kapılarda bir yoğunluk yaşandığını dile getirdi. Personelin 24 saat çalıştığını bildiren Bakan Yazıcı, gümrük kapılarında tek durak sistemine geçileceğini açıkladı. Tek durak sistemi ile bütün işlemlerin tek yerde yapılacağını kaydeden Yazıcı, bu konuyla ilgili çalışmaların başladığını hemen geçiş süresinin biraz zaman alacağını duyurdu.
Yazıcı, gazetecilerin sorusu üzerine Türk uçağının Suriye tarafından düşürülmesinin ardından Suriye ile gümrük işlerinde bir değişiklik olmadığını söyledi. Yazıcı, "Gümrüklerde 8 kapımız var. Bunlardan şimdi yolcu giriş-çıkışında 4 kapımız, eşya girişinde ise 2 kapımız açıktır.” ifadelerini kullandı.