Pazar tatiliniz zehir olmasın!

Abone ol

Çöl sıcakları Türkiye'yi etkisi altına aldı. Sıcaklıklar giderek artacak dışarı çıkmadan bu uyarılara mutlaka göz atın!

Basra Alçak Basıncı'nın etkisinde bulunan Türkiye'ye çöl sıcakları geliyor. Sıcaklıklar, Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde 40 derecenin üzerine çıkacak. Uzmanlar ise, çöl sıcaklarına karşı uyardı.

Hacettepe Üniversitesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferhan Özmen özellikle kalp hastalarının yediklerine özen göstererek, öğle gibi günün sıcak saatlerinde dışarı çıkmamalarını önerdi.

Hacettepe Üniversitesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferhan Özmen, sıcaklık artışlarıyla birlikte yiyeceklere de dikkat edilmesi gerektiğine işaret etti.

Prof. Dr. Özmen, ağır, hazmı güç gıdalar yerine meyve sebze ağırlıklı gıdaların tüketilmesi gerektiğinin altını çizdi. Özellikle yaşlıların ve kalp hastalarının sıcak havalara dikkat etmesinin önemli olduğunu bildiren Prof. Dr. Özmen, "Bol sıvı tüketilmeli. Kıyafet seçimi de önemli. Açık renk ve pamuklu giysiler seçilmeli. Ayrıca öğle saatleri gibi günün sıcak saatlerinde kalp hastaları mümkünse dışarı çıkmamalı" dedi.

İşte Türkiye'yi saran çöl sıcaklıkları


"ÇÖL SICAKLARI SİZİ KURUTMASIN"
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta ise, çöl sıcaklarında ortaya çıkan en büyük sağlık sorunlarından birinin tıp dilinde "dehidratasyon' ismi verilen vücudun susuz kalması durumu olduğunu söyledi.

Dehidratasyonun hafif, orta ve ağır olmak üzere dereceleri olduğunu bildiren Prof. Dr. Küçükusta şunları söyledi:

"Ağır dehidratasyonun ölüme kadar giden önemli bir sağlık problemi olduğunu hemen hatırlatmak istiyorum. Bebekler, küçük çocuklar dehidratasyona daha duyarlıdırlar, çünkü vücutlarının daha büyük bir bölümü su içerir, metabolizmaları daha hızlıdır, terleme kapasiteleri daha düşüktür, böbrekleri de erişkinlerinki kadar su tutamaz. Tansiyon düşmeye başlarsa tehlike var demektir. Peki vücudumuzun susuz kaldığını nasıl anlarız:

-Ağzın ve dudakların kuruması, tükürüğün azalması ve daha yapışkan olmaya başlaması

-Bebeklerde bıngıldakların içeriye doğru çökmesi.

-İdrar miktarının azalmaya ve idrar renginin koyulaşmaya başlaması

-Derinin kuruması ve terlemenin ortadan kalkması

-Susama hissi

-Halsizlik, bitkinlik, iştahsızlık, uyku hali

-Baş ağrısı, baş dönmesi, çarpıntı, karın ağrısı

-Dehidratasyonun dercesine göre uyku halinden komaya kadar giden bilinç değişiklikleri.

Günün Önemli Haberleri