PAÜ'den kendi kendini temizleyen kumaş

Abone ol

Pamukkale Üniversitesi'nde 1,5 yıldır çalışmaları süren kendi kendini temizleyen kumaş çalışmasında başarıya ulaşıldı.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Mühendislik Fakültesi Çevre ve Tekstil Mühendislikleri ile Biyoloji Bölümü tarafından 1.5 yıldır devam eden çalışmaların başarıya ulaşmasıyla üzerine pamuklu ürünlerde su ve deterjanla temizlik dönemi sona ererek kendi kendilerinin temizlenmesi sağlanacak.


PAÜ Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği, Tekstil Mühendisliği ve Biyoloji Bölümü tarafından yaklaşık 1.5 yıl önce başlatılan çalışma sonuç verdi ve güneş ışığında tekstil ürünlerinin kendi kendini temizlemesi ile ilgili çalışmalarda başarıya ulaşıldı. TÜBİTAK'ın da destek verdiği ve 450 bin TL'ye mal olacak projeye İtalya ve İrlanda'dan yabancı akademisyenler de destek veriyor. PAÜ Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Selçuk, Tekstil Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sema Palamutçu, Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fehiman Çiner ve Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Hilmi Çon'un birlikte çalıştığı projenin son aşamasına gelinirken, labaratuvarda pamuklu kumaş parçalarına uygulanan nano partiküllerle tekstil mamüllerinin üzerindeki lekelerin çevreye ve canlılara zarar vermeden güneş ışığında kendi kendisini yok etmesi sağlandı. Kumaş parçalarına uygulanan denemeler sonunda 4 saatlik bir bekleyişin ardından kumaşların deterjan ve suya gerek duymayadan
lekeleri güneş ışığı sayesinde kendi kendine temizlediği gözlendi.


PAÜ Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Selçuk, bu çalışmaya yaklaşık 1.5 yıl önce başladıklarını belirterek, "Ekolojik malzeme üzerine çalışıyoruz. Dünyada her şey geri dönüşümlü olsun ve az su ve kimyasal kullanılsın diye pek çok araştırma ve çalışma var. Bu çalışmaya başlamamızın sebebi, deterjanın çok büyük bir problem olması, çeşitli sanayilerde üretilmesi. Bu malzemelerin özelliği hiçbir suya ihtiyaç hissetmemesi. Su ve deterjan kullanılmıyor. Tamamen güneşte dolaşırken, yüzey kendi kendini kirlettikçe, kendi kendini temizliyor" dedi.

Teknoloji geliştikçe buna göre yaşam koşullarının da oluştuğunu belirten Selçuk, "Eskiden çamaşır makinası yoktu. Şimdi herkesin evinde nasıl çamaşır makinası varsa, bu da yeni gelişmeye başlıyor. Biz bu kadar verim beklemiyorduk. Bu aşamada hiç yıkamaya ihtiyaç hissetmeyen ve tamamen güneşte temizlenen hatta dışarıda temizletmeye gerek kalmadan, aynı ışıkla bu çalışma içeride de yapılıyor. Su ve deterjan kullanmadan çevreci yönüyle ekonomiye de büyük katkı sağlayacak. Bu çalışmayı yaparken dünyada büyük bir ihtiyaç olduğunu gördük. Hastane ve ordu gibi yerlerde antibaktiriyel özellikte büyük bir talep var. Bu talebi araştırırken biz antibakteriyel olsun, hem de kendi kendini temizlesin diye bu projeyi oluşturduk" diye konuştu.

KENDİ KENDİNİ TEMİZLEME ÖZELLİĞİ


PAÜ Tekstil Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sema Palamutçu, amaçlarının fonksiyonel tekstil denilen katma değeri yüksek değeri yüksek ürünlere yönelik bir çalışma olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Sonuçta elde edilecek ürün, katma değer sağlayabilecek tekstil sektörüne katkı sağlayacak. Nano teknoloji dediğimiz nano tekstil yüzeyleri elde edeceğiz. Çok klasik ve bilinen bir teknolojiye benzetilebilir ama bunun tekstilde uygulanması yeni. Bu uygulama sonucunda bizim yaptığımız, pamuklu tekstil ürünleri kendi kendini temizleme özelliğine sahip olacak. Piyasada leke tutmayan belli kumaşlar var. Bunlardan farklı bir çalışma. Bu kendi kendini temizlemeye yönelik olacak. Ürünün üzerine çay ve benzeri bir leke döküldüğünde, güneşe çıkıldığında bu leke kayboluyor. Bunun yanında antimikrobiyel olmasını da istiyoruz. Kumaş üzerinde mikroorganizma üremesin, oluşmasın, bakteri oluşmasın istiyoruz. Böylece insanların yanında, hastane ve ordunun tercih edeceği bir ürün oluşsun istiyoruz."

ÇEVREYE HİÇBİR ZARARI YOK


PAÜ Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fehiman Çiner ise çalışmanın çevreye hiçbir zararı olmadığını ifade ederek, "Bu nano partiküllerin çevresel ortamda herhangi bir zararı olup olmadığını test etmek amacıyla, laboratuvar ölçütlerinde ölçümlerimizi yapıyoruz. Yaptığımız ön çalışmalar sonucunda bunların biyolojik ortamdaki canlılara zararının olmadığını gördük. Nasıl tekstile kendi kendini temizleme özelliği kazandırıyorsa, aynı zamanda alıcı ortamda, yani canlılara zarar vermeyecek düzeyde arıtma işlemini gerçekleştirdiğini gördük. Bu anlamda fonkisyonel tekstil üretmek, hem de çevresel anlamda emniyetli bir şekilde kullanılabilecek malzemeler olarak görüyoruz" şeklinde konuştu.

Günün Önemli Haberleri