Pasif evlerden kentsel dönüşüm tasarrufu
Abone olKentsel dönüşüm hareketiyle yeniden yapılacak binalarda ısıtma ve soğutma için harcadığınız enerjiden 20 kat tasarruf elde etme şansınız olduğunu biliyor musunuz? Peki, yaz sıcaklarında klima açmadan bile evinizde serin bir şekilde oturabileceğiniz binala
Türkiye'de yapıların en öncelikli sorunları arasında, ısı yalıtımlarının olmaması geliyor.
Ülkemizdeki binaların yüzde 85'inin ısı yalıtımının bulunmaması da bunun en önemli göstergesi. Isı yalıtımsız binalar yüzünden her yıl ısıtma ve Soğutma harcamalarımız için yaklaşık 10 milyar doları çöpe atıyoruz. Kentsel Dönüşüm hareketi ise Türkiye'deki ısı yalıtımsız binalara son vermek için önemli bir fırsat sunuyor. Kentsel dönüşümle yeniden yapılacak binaları ısıtma ve Soğutma için yılda metrekare başına sadece 15 kWh Enerji harcayan Pasif Ev'lere dönüştürerek 20 kat daha tasarruflu binalara sahip olmak mümkün. Blue'Safe Mavi Kale sözcüleri Pasif Ev ile elde edilecek tasarruf rakamlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Konuyla ilgili açıklamalar yapan Blue'Safe Mavi Kale sözcülerinden Kalekim Genel Müdürü Altuğ Akbaş şunları söyledi: "Ülkemizdeki 19 milyon konutun 16 milyonunda ısı yalıtımı bulunmuyor. Isı yalıtımsız bu binalar yüzünden enerjimizi boş yere tüketiyoruz. Oysa enerjisinin yüzde 75'ini ithal eden bir ülkeyiz. Toplam enerjimizin yüzde 34'ünü konutlarda kullanıyor ki bunun da yüzde 80'ini ısıtma ve soğutma amaçlı harcıyoruz. Bu yüzden ısı yalıtımsız binalar dış ticaret açığında son derece önemli bir rol oynuyor. Kentsel Dönüşüm hareketiyle gereksiz yere tükettiğimiz bu enerjinin önüne geçmek mümkün olacak. Kentsel Dönüşüm hareketiyle yeniden yapılacak tüm binalar TS 825 Isı Yalıtımı Yönetmeliği'ne göre ısı yalıtımlı inşa edilmek zorunda. Bu yönetmeliğe göre bir bina yılda metrekare başına ısıtma ve soğutma için 80 - 100 kWh Enerji harcayacak şekilde dizayn edilecek. Ülkemizde yalıtımsız bir binada bu rakam 300-350 kWh civarında. Oysa günümüzde yeşil bina konseptinin en son geldiği nokta olan Pasif Ev'ler sayesinde yılda ısıtma ve soğutma için sadece 15 kWh enerji harcayan binalar inşa etmek mümkün. Bu da Pasif Ev'lerin yalıtımsız ve kalitesiz binalara kıyasla tam 20 kat enerji tasarruf sağladığını gösteriyor. Mevcut yönetmeliklere göre inşa edilen bir binayla kıyasladığımızda ise Pasif Ev'lerin 6 kat daha fazla enerji tasarruf sağladığını ortaya koyuyor. Pasif Ev konseptinde eviniz için kışın çoğu zaman herhangi bir ısıtma ihtiyacı duymazken, yaz sıcaklarında da Klima açmadan serin serin oturma şansınız var."
Blue'Safe Mavi Kale adına konuşan Mardav Genel Müdürü Levent Pelesen ise; "Ülkemizdeki mevcut yönetmelik gereğince kentsel dönüşümle yeniden yapılacak olan binalar ısıtma ve soğutma için harcanan enerjiyi yarı yarıya azaltacak. Ancak 10-20 sene sonra bu enerji tüketim oranları da bize yüksek gelmeye başlayacak. Bu yüzden ileride "keşke" dememek için bugünden yıkıp yeniden yaptığımız binaları daha enerji tasarruflu binalar haline getirmeliyiz. Avrupa Birliği'ne baktığımızda binaların yüzde 50 – 60'ında ısı yalıtımı olduğunu görüyoruz. Onlar şu anda bile enerjiden bu kadar tasarruf ederken daha verimli olan Pasif Evleri inşa etme yarışındalar. Örneğin Almanya'da 13 bin ‘Pasif Ev' bulunuyor. Avrupa Birliği ülkeleri 2019 yılından itibaren inşa edilecek tüm kamu binalarını Pasif Ev olarak yapmak için bir anlaşma yaptılar bile. Ülkemizde de Pasif Evlerin örnekleri giderek yaygınlaşıyor. Pasif Ev'ler sayesinde ısıtma ve soğutma için harcadığımız enerji ve dolayısıyla da faturalarımız da mevcut standartlarla yalıtılmış bir binaya kıyasla 6 kat azalacak.
Bu açıdan kentsel dönüşüm bizim için gerçek bir fırsat olabilir. Yakın gelecekte bir daha bu fırsatı yakalayamayabiliriz. Bu nedenle bunu iyi değerlendirmeli ve ülkemizdeki Pasif Ev'leri ve Enerji Verimliliği yüksek evlerin sayısını artırmalıyız. Bunun için de daha kalın ısı yalıtımı uygulamaları yaptırmak gerekiyor. Böylelikle binanın ısıtma ve soğutma giderleri azalacak ve kazanan hem aile hem de ülke ekonomisi olacak" diye konuştu.