Paşadan Mehmetçik Oratoryosu

Abone ol

Emekli Org. Aytaç Yalman'ın yazdığı 'Mehmetçik Oratoryosu' Caddebostan Kültür Merkezi'nde sahnede.

Emekli Orgeneral Aytaç Yalman’ın yazdığı Mehmetçik Oratoryosu, dünya prömiyerini Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde yapıyor.

Doğuş Holding’in desteği ile kompozitör, Mete Sakpınar’ın bestelediği oratoryoyu “Kahraman Silahlı Kuvvetlerimize” şükran duygularının bir ifadesi olarak yazmayı düşündüğünü kaydeden Yalman Paşa, ilk gösterimi ücretsiz olacak oratoryonun sonraki gösterilerinden elde edilecek gelirinin tamamının Mehmetçik Vakfı’na bağışlanacağını belirtti.

Kadıköy Belediyesi önemli bir sanat olayına daha ev sahipliği ve sponsorluk yapıyor. Ünlü keman sanatçımız ve orkestra şefi Hakan Şensoy yönetimindeki Kadıköy Belediyesi Filarmonia İstanbul Orkestrası’nın seslendireceği “Mehmetçik Oratoryosu”nun dünya prömiyeri Kadıköy Belediyesi’nin desteğiyle Caddebostan Kültür Merkezi’nde yapılacak. Mehmetçik Oratoryosu, 29 Mayıs’da ilk kez Kadıköy’de seyircisiyle buluşacak.

Oratoryoyu yazmaya yaklaşık bir buçuk yıl önce başladığını, bir süre önce Ankara’da sahnelenen Şehitler Oratoryosu gibi Mehmetçik Oratoryosu’nu da müzik hayatımıza kazandırmanın heyecanını yaşadığını belirten emekli Orgeneral Aytaç Yalman, kahraman gazilerimizin ve Mehmetçiklerimizin hak ettikleri onuru yaşatmak için Oratoryo’yu kaleme aldığını belirtti. Yalman Paşa şöyle dedi:

“Milletçe yaşadığımız hüzün ve gurur dolu bunca olaydan sonra Kahraman Silahlı Kuvvetlerimize ve yüce halkımıza duyduğumuz şükran duygularımızın ifadesi olarak bir oratoryo yazılıp bestelenmesinin uygun olacağını düşündüm. Mehmetçik Oratoryosu’nun librettosunu (sözlerini) vatan ve sanat sevgimi birleştirerek yazmaya, ayrıca değerli şairlerimizin seçkin eserlerinden yararlanarak derlemeye çalıştım. Çünkü vatan sevgisi gibi güçlü ve anlamlı bir duyguyu en mükemmel ve en estetik şekilde anlatmanın ancak müzik yolu ile olacağını düşündüm.

Yazarken, hayatımın bir bölümünde yaşadığım heyecan ve gurur dolu zorlukları onların yarattığı duygu yoğunluğunu en derin şekilde hissettim. Tamamlayınca hüzünlü ve gururlu bir hayalin sessizliğinde ve yalnızlığında kendimi bir görevi yerine getirmenin huzuru içinde hissettim. Oratoryoda; vatan sevgisini, vatanın kazanılması ve korunması için yapılan mücadele ile şahadet duygusunun yüceliğini ifade etmeye çalıştık. Eserde milletine büyük ve anlamlı hizmetler vermek için tarihe ve Allah’a sığınmanın verdiği huzurun seslerle ifadesine çalışıldığını ve bunda da oldukça başarılı olunduğunu özellikle belirtmek istiyorum.

Bu eser, bin yıldır Anadolu’da yükselen kahramanlık dostluk ve kardeşlik duyguları yanı sıra tüm din ve dilleri kucaklayan bir anlayışın sesle ifadesi olmuştur. Kompozitör Mete Sakpınar ve Şef Hakan Şensoy yönetimindeki Kadıköy Belediyesi Filarmonia İstanbul Orkestrası ile ortaya çok güzel bir eser çıktığına inanıyorum. Heyecanla Dünya prömiyerini bekliyorum. Sanatçı dostlarımıza ve desteğinden dolayı Kadıköy Belediyesi’ne teşekkür ederim.”

Eserin orkestra şefliğini yapacak olan Hakan Şensoy ise Sayın Aytaç Yalman Paşa bundan öncede yine aynı konuya ilgili bir başka libretto yazmıştı ve eser orkestra şefi Engin Gökmen yönetiminde Ankara da seslendirilmişti. Bu oratoryo ise benim ve Devlet Operası ve Balesi Korosu şeflerinden Gökçen Koray yönetimimde seslendirilecek. Mehmetçik Oratoryosu adı sütünde Mehmetçiklerimize ithaf edilmiş bir eser vatan sevgisi, vatan uğruna verilen canları anlatan, vatanın kutsallığına değinen son derece duygulu bir oratoryo. Orkestra üyelerimiz ve korodaki arkadaşlarımız bu oratoryonun gelirini ve devamındaki seslendirilerdeki tüm geliri Mehmetçik Vakfına bağışlayarak ve hiçbir karşılık beklemeden bu dünya prömiyerini yapıyoruz. Hepimiz bu oluşumun içinde yer almaktan dolayı büyük onur ve gurur duyuyoruz” dedi.

Mehmetçik Oratoryosu 29 Mayıs Perşembe günü saat 20:30 da Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde İstanbullularla buluşacak. Ücretsiz olacak olan dünya prömiyerinden sonraki gösterilerden elde edilecek gelirin tamamı ise Mehmetçik Vakfı’na bağışlanacak.
Kadıköy Belediyesi Filarmonia İstanbul Orkestrası üyeleri bu konserde gönüllü olarak görev alacaklar.

Günün Önemli Haberleri