Parayı toprağa gömdüler!

Abone ol

Türk tohumculuğundaki Ar-Ge çalışmaları bizi ithalatçı olmaktan ihracatçı olmaya getirdi

Trakya Tarım Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Özcan Aygun, Ar-Ge çalışmalarındaki başarıda özel sektörün büyük katkısı olduğunu ve özel sektörün paralarını bankada biriktirmeyip toprağa gömdüğünü belirtti.

Aygun, yaptığı açıklamada, Türkiye'de son on yılda ivme kazanarak önemli bir sektör haline gelen tohumculukta, yerli ıslahçıların yaptığı Ar-Ge çalışmaları ile yerli tohum çeşitliliğinin arttığını kaydetti.
Dünyada argeye ayrılan bütçenin yüzde 15 civarında olduğunu fakat, Türkiye'de bu oranın yüzde 2'lerde seyrettiğini ifade eden Aygun, şöyle devam etti:
''Bizler, geleceğimizi garanti altına alma adına uzun süreden beri üzerinde çalıştığımız Ar-Ge çalışmaları sonucunda ''Bisante''yi ortaya koyduk. Onunla beraber, Tekira, Rumeli, Turkuaz, Kaan, Hakan gibi bir çok çeşidi Türk çiftçisi'nin hizmetine sunuyoruz.
Sadece Türk çiftçisi'nin değil, burada Irak, Azerbaycan, Gürcistan, Bulgaristan'a ihracat yapıyoruz. Geçmişte Türkiye tohum ithal ederken şimdi tohum ihraç eder konuma geldi. Bu da tohum firmalarının Ar-Geye vermiş olduğu önemi gösteriyor.''

"AR-GE'YE DESTEK VERİLMEYE BAŞLANDI"
Aygun, son dönemde arge çalışmarına hükümet tarafından destek verilmesine başlandığını belirterek, şöyle devam etti:

''Ar-Ge çalışmalarındaki başarıda özel sektörün büyük katkısı var. Özel sektör paralarını bankada biriktirmeyip toprağa gömdü. Ancak, son dönemde bakanlığın bazı uygulamış olduğu politikalarla birlikte Ar-Ge çalışmalarına da yeni destekler görmeye başladık. Bununla beraber ülkenin temel ihtiyacı olan ekmekte, unda artık sıkıntı olmadığını görüyoruz. Yem bitkileri açısından da bakıldığında hayvan yemi olarak kullanılan arpada, tırtıkalede, fiğde ve yem bezelyesi çalışmalarıyla Türk tohumculuğuna katkıda bulunuyoruz.''
Tüm bu çalışmaların yeterli olmadığını ifade eden Aygun, Türkiye'de en büyük sorunlardan biri sertifikalı tohum olarak üretimi olmayan çavdarda yaşandığını söyledi.

ÜRÜN TESCİLLEME ÇALIŞMALARI
Trakya Tarım Arge Sorumlusu Samet Doğan da, 100 bin metrekare alanda kurulu arazide yaptıkları ürün tescilleme çalışmalarını sürdürdüklerini bildirdi.
Doğan, ''Elit üretimlerin başlangıcı burada bulunmakta. Tek başaktan tek sıraya, tek sıra'dan elite elitten orjinale sonra sertifika kademeleri bu arazide yapılmaktadır. Aynı zamanda tescil denemelerinin bütün hepsi ve yeni ıslah edilen materyallerin gözlem parselleri burada bulunmakta'' diye konuştu

age
Günün Önemli Haberleri