Parayı buna yatıran zengin oldu
Abone olÜlke genelinde 30 Mart'ta yaşanan zirai don öncesi serbest piyasada 5 liradan alıcı bulan kabuklu fındığın kilogramı, aradan geçen 6 aylık sürede 3 katına çıkarak 15 liraya kadar yükseldi.
Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, AA muhabirine
yaptığı açıklamada, "yeşil altın" olarak bilinen ve Türkiye'nin
önemli ihraç ürünlerinin başında gelen fındığın fiyatında çok ciddi
artışın yaşandığını belirtti.
Fındığın bu yıl altın yılını yaşadığını vurgulayan Cörüt, "Geçen mart ayının son günlerinde don felaketiyle karşı karşıya kalmıştık. 30 Mart öncesi serbest piyasada kabuklu fındığın kilogramı 5 ile 6 lira arasında değişiyordu. Zirai donla fındık fiyatı birden yükselmeye başladı. İlk günlerde fındık fiyatının ciddi boyutlarda artış göstereceğini bizler de tahmin edememiştik. Donun etkisi anlaşılmaya başlandıktan sonra serbest piyasada kabuklu fındığın fiyatı ekim itibarıyla 3 katına çıkarak 15 liraya kadar yükseldi" ifadelerini kullandı.
"20 LİRAYI GÖRÜR"
Fındık fiyatının daha da artacağına inandıklarını aktaran Cörüt, "Fındık fiyatları dünya tarihinde ilk defa bu seviyelere kadar çıktı. Fiyatlar rekor üzerine rekor kırıyor. Çünkü rekolte çok düşük. Üreticinin elinde yok denecek kadar az ürün var" dedi.
Bir iki ton fındık üreten bir çiftçinin bu sezon 200-300
kilogram fındık üretebildiğine değinen Cörüt, "Bu nedenle fındık
yok. Arz talep durumuna göre fiyatlar da yükseliyor. Biz fiyatların
bu seviyelerde kalacağını beklemiyoruz. Gelişmeler gösteriyor ki
kabuklu fındığın kilogramı çok kısa sürede 20 lirayı bulacak" diye
konuştu.
Cörüt, elinde az miktar da olsa ürün bulunan çiftçinin yüzünün güleceğine inandıklarını dile getirerek, şunları kaydetti: "Üreticilerden tek isteğim ürünlerini biraz daha bekletmeleri. Fındıklarını kesinlikle emanete vermesinler. 100 kilogram fındığı olsa dahi kendi deposunda saklasın. Fındık bu yıl altın değerinde. Nasıl altını yastık altında saklıyorsa fındığını da aynı şekilde saklasın. Kimse acil ihtiyacı olmadığı sürece fındığını pazara indirmesin. Bugü