Paralel Yapı soruşturmasında sıcak gelişme

Abone ol

Paralel yapıya yönelik operasyonun yasadışı dinlemelerle ilgili Emniyet Müdürü Mesut Yılmaz’ın da aralarında bulunduğu 8 kişi tutuklandı. Ma...

Paralel yapıya yönelik operasyonun yasadışı dinlemelerle ilgili Emniyet Müdürü Mesut Yılmaz’ın da aralarında bulunduğu 8 kişi tutuklandı. Mahkeme, şüphelilerin Anayasa Mahkemesi eski Başkanı, eski bakan, Yargıtay eski Başkanı gibi isimleri gerçek kimliklerini gizleyerek, içeriği itibariyle sahte oluşturulmuş belgeler ile dinleme kararları temin ederek bu dinlemeleri amaç dışı kullandıklarını ve bunun organize şekilde yapıldığını ifade etti.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından paralel yapıya ilişkin yürütülen operasyonun yasadışı dinleme ayağı kapsamında gözaltına alınıp dün adliyeye sevk edilen 22 kişiden 14’ü, tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilmişti. İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimi Bekir Altun tarafından sorgulanan şüpheliler Emniyet Müdürü Mesut Yılmaz, Komiser Mehmet Dilaver, Komiser Selahattin Ergin, Başkomiser Ramazan Orkun Altınışık, Komiser Erkan Palas, emniyet mensubu Fatih Kıncır, Komiser İsmail Torlar ve Komiser Şeref Bolat tutuklanırken, 6 şüpheli ise serbest bırakıldı. Şüphelilerin Anayasa Mahkemesi eski Başkanı, eski bakan, Yargıtay eski Başkanı, milletvekilleri, asker ve kişiler, hakim ve savcılar, RTÜK üyesi ve öğretim görevlileri, avukatlar, siyasi partilerin temsilcileri, kaymakam, il milli eğitim müdürü ve muhtelif rütbede polis ve jandarma personeli, kamu yöneticileri, mahalli idareye atanmış yöneticiler, iş adamı, sanatçı, dernek ve vakıf yöneticileri, gazetecilerin iletişime müdahale karar talep evraklarında bilgilerini bilerek gerçeğe aykırı düzenledikleri ve uzatma karar taleplerinin de dikkate alındığını, gerçeğe aykırı belge düzenlemeye devam ettikleri belirtildi. Kod adı ile ve IMEI numarası üzerinden yapılan dinlemelerin 2008-2009 yıllarında yoğunlaştığı, 2010 yılında azaldığı, istihbarat programları kullanarak rahatlıkla IMEI numaralarında kullanılan iletişim ve abone bilgilerine ulaşılabildiği halde mahkeme hakiminden gerçek kişinin kimliğini gizlemek sureti ile yargıyı yanıltma amacı güttükleri, bu şahıslara ait bilgileri bilen şüphelilerin kişilerin gerçek kimliklerini gizlemek ya da eksik ve yanlış bilgi vermek suretiyle içeriği itibariyle sahte oluşturulmuş belgeler ile temin edilen dinleme kararlarında icra ederek amaç dışı kullandıkları, bu işlemlerin yaygın sistemli ve organize şekilde yapıldığı belirtildi. Kararda, şüphelilerin “resmi belgede sahtecilik, kişilerin arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması” suçlarını işledikleri yönünde kuvvetli suç şüphesi altında bulundukları ifade edildi.
Soruşturmanın henüz tamamlanmaması nedeniyle şüphelilerin delilleri yok etme, gizleme, tanık ve mağdurlar üzerinde baskı oluşturma şüphesinin bulunduğu anlatılan kararda, işin önemi, verilmesi beklenen ceza veya güvenlik önlemi değerlendirildiğinde şüphelilerin tutuklanmalarına karar verildi. Mahkeme, şüphelilerden Hasan Emecan ile Kadri Cemal Yiğit’in “suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak, resmi belgede sahtecilik, görevi kötüye kullanma, haberleşmenin gizliliğini ihlal etme, kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları kaydetme ve hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek” suçlarından yeterli delil bulunamadığı ve suç vasfının değişme ihtimali dikkate alınarak serbest bırakılmalarına karar verdi. Mahkeme, benzer suçlardan serbest bıraktığı şüpheliler Ali Kavlak, Turgay Yıldırım, Polat Kongur, İlhan Polat Yiğit hakkında ise yurtdışına çıkış yasağı konulmasına karar verdi.
(İHA)

Günün Önemli Haberleri