'Paralel yapı' mağdur oldu! Bakın neden!
Abone olHükümet-Cemaat kavgası adında 'paralel' kelimesi geçen şirketleri vurdu!
Türkiye’de Hükümet-Cemaat kavgası nedeniyle ticaret unvanlarında “paralel” kelimesini barındıran şirketler zor günler geçiriyor.
Hükümet-Cemaat kavgasının ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Fethullah Gülen Cemaati’ne “Paralel Yapı” diye seslenmişti. Böylelikle “Paralel ve Paralel Yapı” kelimeleri sıkça kullanılmıştı. Bu ifadeler bazı şirketlerin mağdur olmasına neden oldu.
PARALEL MEDYA MAĞDUR OLDU
The Wall Street Journal’dan Ayşegül Akyarlı Güven’in haberine göre; bunlardan biri de 2003 yılından bu yana web sitesi adı sağlayıcılığı alanında faaliyet gösteren Bursalı Paralel Medya. Şirketin kurucusu Murat Halim Akkaya “Sırf şirketimin adı nedeniyle çoğunluğu belediyelerden oluşan 200’e yakın müşterimi kaybettim. Üstelik Hizmet hareketiyle de hiçbir yakınlığım yok” diyor.
Bursa’da faaliyet gösteren Paralel Medya & Reklam, Paralel Grup adlı şirketler grubunun bir parçası. “Biz Paralel Medya’yı, ismi Türkiye’de bu kadar gündem olmadan çok önce, 2003 yılında kurduk” diyen şirket sahibi Murat Halim Akkaya son dönemde farklı anlamlar kazanan paralel medya algısı nedeniyle zor günler yaşadıklarını, hatta müşteri bile kaybettiklerini söylüyor.
İNTERNETİN PARALEL BİR DÜNYA
Kendileriyle çalışmak istemeyen şirket yetkililerine ve tanıdıkları belediye başkanlarına “Bizi yıllardır tanıyorsunuz. Neden çalışmayı bırakıyorsunuz?” diye sorduğunu dile getiren Akkaya buna rağmen müşterilerinin art arda kendileriyle çalışmama kararı aldıklarını vurguluyor.
Akkaya’nın anlattıklarına göre şirkete ‘Paralel Medya’ isminin veriliş hikayesi de şöyle: “Bu şirketi eşimle kurduk. O zamanlardan beri domain adı, hosting işi yapıyoruz. Önce Paralel Net’i kurduk. Çünkü internetin paralel bir dünya olduğunu düşünüyoruz. Ardından da Paralel Medya geldi. Son dönemde giden müşterilere öyle kızdım ki, tüm şirketlerimi de Paralel Grup adı altında toplama kararı aldım.”
Müşterilerin kendileriyle çalışmayı bırakma sürecinin 4 aydır sürdüğünü belirten Akkaya her şeye rağmen şirket adını değiştirmeyi düşünmediğini söylüyor, “Bunu yaparsam Telekomünikasyon Kurumu’na ceza ödemek zorunda kalırım. Değiştirmeye gerek duymuyorum” diyor.
FETHULLAH GÜLEN OLSA DA FARK ETMEZ
Akkaya’nın kendisiyle çalışmayı bıraktığını iddia ettiği belediyelerden biri Yalova’ya bağlı Altınova Belediyesi. Altınova Belediyesi Basın İlişkileri yetkilisi ise adında Paralel barındıran bir şirketle çalışmadıklarına dikkat çekerek “Biz işleri ihale ile veririz. İsim yüzünden böyle bir karar alınamaz. En ucuz işi kim yaparsa ihaleyi o alır. O şirketin adı Fethullah Gülen olsa da fark etmez. Yeter ki iş ucuza yapılsın ve halk kazansın” diyor.
PARALEL YAPI’YA RET
Aslında son bir yıldır farklı anlamlar çağrıştırsa da paralel Türkiye’de, şirket adı olarak oldukça sık kullanılan bir isim. Örneğin sadece Gaziantep’te bile adı Paralel Yapı olan iki şirket var. Bu şirketlerden Paralel Gayrimenkul İnşaat Yapı ve Taahhüt, Gaziantepli Nakıpoğlu ailesine ait. Şirket Paralel Yapı markasını tescil ettirmek istediğinde TPE’den ret cevabı almış. Ancak geçtiğimiz günlerde aynı marka için bir başvuru daha yapmış.