Papaya derin hoşgörü

Abone ol

Papa özür dilemedi. Ama Bardakoğlu, yapılan açıklamadan memnun olduğunu söyledi.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, dini liderlerin gerektiğinde yanlışlarını kabul etmeleri gerektiğini söyledi.

Bardakoğlu, ''Der Spiegel'' dergisinin internet sayfası ''Spiegel-Online''a verdiği demeçte, Vatikan'dan yapılan açıklamadan memnuniyet duyduğunu ifade ederek, ''Papa, İslamiyet'e saygı duyduğunu ve Müslümanların hislerini rencide etmek istemediğini söyledi.

Bu benim için medeni bir tutum. Üzüntüsünü dile getirmesi, dünyadaki barış için çalışacağının bir göstergesi. Biz dini liderler gerektiğinde yanlışlarımızı kabul etmeli ve insanlara her yerde örnek olmalıyız. Papa'nın bizim eleştirilerimizi anlamasını ve bunun üzerinde düşünmesini ümit ediyorum'' dedi.

KONUŞMADAN HABERDARIM

Papa 16. Benediktus'un Regensburg Üniversitesi'ndeki konuşmasının içeriği hakkında bilgi sahibi olduğunu ifade eden Bardakoğlu, ''Bu konuşma, Plato'dan Hegel'e kadar uzanan bir felsefeyi yansıtıyor. Bu, köklerini Helen fikir dünyasına dayandıran Alman felsefesinin bir geleneği. İslami anlayışta hiçbir zaman akıl ve özgür irade baskı altına alınmaz. Tam tersine akılcı düşünce ve kişisel özgürlük teşvik edilir. İslam tarihinde bunun kendine özgü geleneği vardır'' diye konuştu. 

TÜRKİYE'YE GELSİN KONUŞURUZ

Bardakoğlu, ''Papa'nın Türkiye ziyareti sırasında bu konu hakkında konuşacak mısınız?'' sorusuna karşılık da ''Türkiye laik bir ülkedir. Papa'nın daveti benim tarafımdan olmadı. Cumhurbaşkanı davet etti. Bir araya gelip gelmeyeceğimiz bu ziyaretin şartlarına ve imkanlarına bağlı. Konuşmaya her zaman açığım'' şeklinde cevap verdi.

Günün Önemli Haberleri