Papa: Yeni sömürgecilik farklı maskelerle karşımızda
Abone olLatin Amerika ülkelerini ziyaret eden Papa Francesco, sömürge düzeninin yeni maskelerle insanlığın karşısına çıktığını belirtirken, kâr hırsını 'şeytan dışkısı' olarak niteledi ve değişim çağrısı yaptı.
Latin Amerika gezisinde bulunan Katolik Kilisesi ve Vatikan lideri Papa Francesco, Bolivya'da yaklaşık 1 milyon kişiye seslendiği konuşmasında yeni bir ekonomik sistem çağrısı yaparak, halkların bağımsızlığını ellerinden alan kurumları "yeni sömürgeciler" olarak tanımladı.
Sık sık kapitalizm karşıtı mesajlar veren ve bazı çevreler tarafından "komünist" yakıştırması yapılan Papa Francesco'nun bu sözleri, Yunanistan'a yaptırım uygulayan finans kuruluşlarına yönelik olarak yorumlandı.
Papa, Bolivya'nın Santa Cruz kentinde yaptığı ve fakirlik
temasına odaklandığı konuşmasında şunları söyledi:
"Korkusuzca söyleyelim: Değişime ihtiyacımız var ve değişimi istiyoruz. Değişim istiyoruz, gerçek bir değişim, yapısal bir değişim. Bu sistem artık işlemiyor, çiftçiler, işçiler, topluluklar, köyler artık dayanamıyor... Dünya, Toprak Ana artık dayanamıyor. Hayatlarımızda bir değişim istiyoruz, mahallemizde, asgari ücrette, yakınımızda ama aynı zamanda tüm dünyayı etkileyen bir değişim istiyoruz. Ekonomi insanların hizmetinde olmalı, ilhamını Hıristiyanlıktan almış gerçek anlamda komüniter bir ekonomi. Gelirlerin eşit dağıtımı ahlaki bir görevdir.''
''Hiçbir aktüel ya da yerleşik gücün, halkları tam bağımsızlıklarından mahrum etmeye hakkı yoktur. Böyle yaptıkları zaman, yeni sömürgecilik şekillerinin yükseldiğini görüyoruz, ki bu da barış ve adalet şansına zarar veriyor.''
''Yeni sömürgecilik birçok farklı maske takıyor. Kimi zaman hırsın anonim tesiri olarak görünüyor: şirketler, kredi kurumları, bazı serbest piyasa anlaşmaları ve her zaman işçinin ve fakirin kemerini sıkan tasarruf tedbirleri uygulamaları olarak."
Papa Francesco, "Topraksız köylüler, evsiz aileler, haklarından mahrum işçiler, onuru yaralanmış insanların", "her ne pahasına olursa olsun kâr etme mantığı taşıyan" bir sistemin mağdurları olduğunu belirtti. Papa, 4. yüzyılda bugünkü Türkiye topraklarında yaşamış Yunan din adamı Basilio di Cesarea'dan alıntıyla, bu mantığın "şeytanın dışkısı" olduğunu söyledi.
Ay başında da Yunanistan'daki krizle ilgili olarak AB yetkililerine insan onurunu temel alan politikalar üretmeleri çağrısında bulunan Papa'nın Bolivya'daki sözleri, yine Yunanistan üzerinden ekonomik sistem eleştirisi olarak değerlendirildi.
İtalyan basını Papa'nın konuşmasını, Eylül ayında Birleşmiş Milletler'e yapacağı hitabın habercisi olarak yorumladı.
Kilise adına özür diledi
Papa Francesco Bolivya'daki konuşmasında ayrıca Katolik Kilisesi
adına da özür dileyerek şunları söyledi:
"Bazıları haklı olarak, 'Papa sömürgecilikten söz ederken kilisenin
yaptıklarını görmezden geliyor' diyebilir. Bunu pişmanlıkla
söyüyorum: Tanrı adına Amerika'nın yerli halkına karşı birçok ağır
günah işlendi. Ben bunun için sizden naçizane özür diliyorum,
sadece kilisenin yaptıkları için değil, aynı zamanda Amerika'nın
fethi denilen süreçte yerli halka karşı işlenen suçlar için
de."
Orak-çekiçli haç
Öte yandan, Bolivya lideri Evo Morales'in Papa'ya orak-çekiç formunda bir haç hediye etmesi ve boynuna da yine orak-çekiçli bir madalyon takması, Papa'nın gezisinin öne çıkan anlarından biri oldu. İtalyan basını, Papa'nın ve Vatikan yetkililerinin böyle bir hediye planlandığından haberdar olmadığını ve şaşkınlığa uğradıklarını yazdı. La Repubblica gazetesi, "Papa gözlerine inanamadı. Hiçbir şey söyleyemedi" ifadelerini kullandı.