Papa tepkilere aldırış etmedi

Abone ol

Vatikan dün Papa'nın İslama yönelik sözlerine gelen tepkiler üzerine açıklamada bulundu.

Papa'nın Almanya seyahati sırasında İslam konusunda kullandığı ifadelerle ilgili olarak Vatikan Basın Bürosu Müdürü Federico Lombardi tarafından yapılan açıklamada, ''Papa, diğer dinler ve kültürlere saygı duyulmasından yanadır. Bu,
İslam için de geçerlidir. Ancak şiddeti, dinsel gerekçelere dayandırmaya açık ve köklü biçimde karşı çıkmak da Papa'nın son derece önem verdiği bir konudur'' denildi.

Papa'nın bugün Roma'ya dönmesinin ardından, sözlerine özellikle İslam
dünyasından gelen tepkiler üzerine Vatikan'ın yazılı açıklamayla ortamı
yumuşatmaya çalıştığı gözlendi.

Lombardi, 16. Benediktus'un Bavyera bölgesindeki Regensburg İlahiyat Fakültesindeki konuşmasında, İslam konusunda kullandığı ifade ve alıntılarla ilgili olarak ise, ''Papa'nın cihad ve İslam'ın bu konudaki düşüncesine ilişkin derinlikli bir inceleme ya da Müslüman inananların duygularını incitme gibi bir
niyeti yoktu'' ifadesini kullandı.

Papa'nın Almanya'da yaptığı konuşmalarda Batı kültürüne uyarılarda bulunmayı amaçladığını belirten Lombardi, değerlendirmesini şöyle tamamladı:
''Papa'nın konuşmasında, Tanrı'ya değer vermemekten, kutsala hakareti,
özgürlüğün parçası sayan duyarsızlıktan uzak durulması için Batı kültürüne
yönelik bir uyarı söz konusudur. Dinsel olana gereken değerin verilmesi,
dünyadaki dinler ve kültürler arasında verimli bir diyalog için önemli bir önşart konumundadır. Papa Regensburg Üniversitesi'ndeki konuşmasında da dünyadaki dindar kültürler tarafından aklın evrenselliğinden ilahi olanın dışlanmasını, kendi inançlarına yönelik bir saldırı olarak algılandığına değinmiştir. İlahi olan karşısında duyarsız olan bir akılsağırdır ve de dini alt-kültür çerçevesiyle sınırlı tutmaktadır. Böyle bir aklın, kültürlerle diyaloga geçme kapasitesi de olamaz.''

İSLAM DÜNYASINDAKİ TEPKİLERDE PAPA İSLAM KONUSUNDAKİ ÖNYARGILARI HORTLATMAKLA SUÇLANDI

16. Benediktus, Salı günü Resengburg Üniversitesinde yaptığı konuşmada, dini yaymak için şiddetin kullanılmaması gerektiğine değinirken, İslam konusundaki sürpriz çıkışlarıyla dikkati çekmişti.

Papa, Kur'an'da ''Din konusunda zorlama yoktur'' ayetinin bulunduğuna da işaret etmekle birlikte, bunun Mekke döneminde inen bir ayet olduğunu
hatırlatarak, Medine döneminden itibaren ise Hz. Muhammed ve Müslümanların dini yayma konusunda şiddeti bir yöntem olarak benimsedikleri iddiasında bulunmuştu.

Papa bu görüşü, 14. yüzyılda İslam'a karşı Hıristiyanlığı savunma amacıyla kaleme alınmış bir eserden alıntı yaparak, dile getirmişti.

Papa, Bizans İmparatoru İkinci Mihail Paleologos ile bir Farisi bilge
arasındaki hayali diyaloğu konu ele alan eserde, imparatorun Müslüman muhatabına seslenerek, ''Muhammed'in yeni olarak ne getirdiğini bana göstersene! Bu konuda, inandığı dini, kılıçla yayma buyruğu türünden
kötü ve insanlık dışı şeyler dışında hiçbir şey bulamazsın'' dediğini
hatırlatmıştı.

İfadeyi, yorumsuz biçimde aynen alıntılayan Papa, imparatorun üslubunu
''biraz kaba'' bulduğunu belirtse de bu düşünceyi özü itibarıyla paylaştığı
imasında da bulunmuştu.

Papa, sözlerinin devamında ise İslam dünyasındaki şiddet olgusuna atıfta bulunarak, ''İnsanları imana getirmek isteyen kişi, bunu şiddet ve tehditle değil, konuşma kapasitesiyle ve de aklını iyi kullanarak yapmalıdır. Makul bir insanı ikna edebilmek için vurucu ya da insanı ölümle tehdit edecek araçlara sahip olmak gerekmiyor. Akla uygun davranmamak, Tanrı'nın doğasına aykırıdır'' demişti.

Papa'nın bu sözleri bazı Batılı yorumcuların yanı sıra özellikle bugün İslam dünyasında önemli tepkileri de beraberinde getirdi.

16. Benediktus'un sözlerine tepki gösteren Müslümanların, Papa'yı Hıristiyan dünyasında özellikle eski dönemlerde İslam'ı bir ''kılıç dini'' gibi görme önyargısını tekrar hortlatma girişiminde bulunmakla suçlamaları dikkati çekti.

Kaynak: www.haberturk.com

Günün Önemli Haberleri