Panik ataktan korkmayın

Abone ol

Uzm. Dr. Melek Zeynep Saygın, uyardı: ‘Panik Atak’tan korkmayın, korkularınızın üzerine gidin!

Ümraniye Belediyesi Kültür Merkezi"nde düzenlenen "Çocuk ve Yetişkinlerde Panik Atak" seminerinde konuşan Uzm. Dr. Melek Zeynep Saygın, uyardı: "Panik Atak"tan korkmayın, korkularınızın üzerine gidin!"

Ümraniye Belediyesi-Nevzat Unutmaz Polikliniği işbirliği ile hazırlanan "Çocuk ve Yetişkinlerde Panik Atak" konulu seminer, Ümraniye Kültür Merkezi"nde gerçekleştirildi. Seminerde konuyla ilgili geniş bilgiler veren Uzman Dr. Melek Zeynep Saygın, bu durumun hastalık olmadığını ve kişilerin bu bilinçle hareket etmeleri gerektiğini söyledi. "Panik Atak, algı ile ilgili bir durumdur" diyen Saygın, "bu durumu kaygı ve korkularımız tetikler" diye konuştu. Dr. Zeynep Saygın sözlerini şöyle sürdürdü:

“Otonom bu kaygı ve korkular sonucu bozulmaya başlar. Doğal olarak da bu aşamada korkular had safhaya ulaşır. Bayılma, ölme, felç olma korkuları bütün benliği sarar. Bu tür durumlarla karşılaşan hastaların tamamına yakını doktora koşarlar. Doktor da muayeneden sonra kişide bir hastalık belirtisinin olmadığını söyler. Kişi bu kez de tedirgin olmaya başlar. Oysa ki hep göz ardı ettiğimiz bir şey var. O da şu; Panik Atak bedensel değil, ruhsal bir durumdur. Kişi "ya gelirse ben ne yaparım" endişesi ile kendiliğinden bu durumu tetikler.”

Korkularınızın Üzerine Gidin!

Panik Atak"ın iyi anlatılması ve anlaşılması gerektiğini belirten Dr. Melek Zeynep Saygın, bu konuda yaşanan sıkıntıların büyük bir çoğunluğunun Panik Atak hakkındaki bilgisizlikten kaynaklandığının altını çizdi. Saygın, konuşmasında şunları söyledi: “Bu konunun anlatılması, izah edilmesi lazım. Bir kere şu konuda kesinlikle anlaşmalıyız: Panik Atak"ın kendisine engel olamayız. Yapılabilecek en önemli şey, kişinin bu durumdan korkmaması bilincini vermektir. Panik Atak"ı tanıdığımızda korkularımızın azaldığını göreceğiz. Şunu da belirtmekte fayda var; Panik Atak"tan korkmak, ona davetiye çıkarmaktır. Biz bu bilinci kazandırmaya çalışıyoruz. Böyle bir durumda hastaneye gitmemesi konusunda kişileri ikna etmeye çalışıyoruz.”

Kaygılarınızdan Sıyrılın

Panik Atak"ın önemli etkenlerinden olan "kaygıların" terk edilmesi gerektiğini vurgulayan Saygın, bu kaygıların zamanla ciddi korkulara dönüştüğünü söyledi. Panik Atak"ın ilaçla tedavi edilemeyeceğini ısrarla hatırlatan Dr. Saygın, şöyle devam etti: “Beklenti sıkıntısı ile ilgili olarak ilaç veriyoruz. Daha sonra kademeli bir şekilde bu ilacı azaltıyoruz. En sonunda da tamamen bitiriyoruz. Ancak bu durumu kendisine kabul ettirmeye çalışan kişiler var. Ne yaparsanız yapın, hangi açıklamayı yaparsanız yapın, bu durumdan çıkamıyor. Panik Atak durumunda olanlar kafayı bir yerlere takarlar. Daha sonra bu takıntılar kaygılara dönüşür. Bu durum hemen ortadan kalkacak bir şey değil. Bu yüzden bu tür şeylere kafayı takmamaya özen gösterilmeli. Bunların üzerine gidilmeli. Çünkü bu tutumun kişiye bir zararı yok, psikolojik bir durum. Korkuyla beklediği bayılma, felç olma ve ölme gerçekleşmeyecektir. Sadece zihninde oluşan kaygılardır bunlar. Söz konusu kaygıların üzerine gidilmeli.”

Günün Önemli Haberleri