Pamuk Türklüğüyle gurur duyuyor

Abone ol

Ermeni tehciri konusunda bir İsviçre gazetesine yaptığı açıklamalar sebebiyle hakkında dava açılan Orhan Pamuk konuştu: Türklüğümle gurur duyuyorum...

Yazar Orhan Pamuk'un, Ermeni tehciri konusunda bir İsviçre gazetesine yaptığı açıklamalar sebebiyle açılan davanın ilk duruşmasına, "polis zoruyla getirilmesi" için karar çıkarıldı. Pamuk'un, savcılık ifadesinde, "Ben Türk'üm ve bununla da gurur duyuyorum" dediği ortaya çıktı.

Pamuk hakkında, "Türkiye'de 30 bin Kürt, bir milyon Ermeni öldürüldü" açıklaması üzerine, "Türklüğü alenen aşağılama" suçundan açılan davanın ilk duruşması için, mahkeme, izhar kararı çıkardı. Yargılamayı yapacak Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Şişli Emniyet Müdürlüğü'ne gönderdiği yazıda Pamuk'un 16 Aralık'taki duruşmaya polis zoruyla getirilmesini istedi.

Karara gerekçe olarak gösterilen CMK'nın (Ceza Muhakemesi Kanunu) 199. maddesi, "Mahkeme, sanığın hazır bulunmasına ve zorla getirme kararı veya yakalama emriyle getirilmesine her zaman karar verebilir" diyor. TCK'nın 301. maddesi gereği 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak olan Pamuk, savcıya verdiği ifadede, Aralık 2004'te İsviçre'deki bir gazetecinin kendisiyle röportaj yapmak istediğini belirterek şunları söyledi:

Amacım tabu yıkmak

"Gazeteci, yakın tarih konusunda bilgili değildi. Türkiye'nin AB üyeliği gibi konuşulan geniş konu yelpazesi içinde sorulması üzerine, Ermeni tehciri konusunun nazik bir konu olduğunu söylemek amacıyla, bu topraklarda 'Bir milyon Ermeni, 30 bin Kürt öldürüldü' dedim. Bunu söylemekteki amacım Türkiye'de hâlâ konuşulmayan bir tabuyu yıkmaktı. Bunların konuşulmamasından hâlâ rahatsızlık duyuyorum. Ben Türk'üm ve bununla da gurur duyuyorum. Açıklamayı yaparken, Türkiye'yi ya da Türkler'i aşağılamak gibi bir amaç gütmedim."

Celpname yeterdi

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdener Yurtcan, kararı şöyle değerlendirdi:
"Pamuk hakkında ceza davası açılabilir, savcının takdiridir bu. Bu asliye cezalık bir suç. Sanığın da kim olduğu belli, yargıya çağırırken bu tavra gerek yok. Klasik formattaki gibi önce bir celpname gönderirsin, davet edersin yargılamaya, gelmez ve mazeret de bildirmezse o zaman polis devreye sokulur. Bence çok gereksiz bir tavır. Uygulama da böyle çalışmıyor zaten. Ağır cezalık suçlarda bile önce celpname gönderiliyor. Yasanın normları değişmeden tavır niye sertleştiriliyor, ben bunu anlamıyorum."

Haber: Lube Ayar
Kaynak:

guy
Günün Önemli Haberleri