Pamuk ABDye veriştirdi
Abone olYazar Orhan Pamuk, Irak savaşının bölgeye barış ve demokrasi getirmediğini savundu.
Yazar Orhan Pamuk, ABD'ye sert çıkarak, Irak savaşının bölgeye barış ve demokrasi getirmediğini, aksine milliyetçi ve Batı karşıtı öfkeye yol açtığını savundu.
Pamuk, New Yorkta 'PEN Dünya Sesleri: Uluslararası Edebiyat Festivali' kapsamında, geçtiğimiz yıl ölen ünlü tiyatro yazarı Arthur Millerın anısına düzenlenen 'Arthur Miller Yazma Özgürlüğü Konferansı'na katıldı.
New Yorkun tarihi Cooper Union Kollejinin salonunu dolduran binden fazla dinleyiciye hitap eden Pamuk, Hint asıllı ünlü İngiliz yazar Salman Rüşdü tarafından anons edildi.
Pamuk, Doğu-Batı, iyi-kötü, gurur-utanç ikilemleri üzerine kurduğu konuşmasında, bir insanın bunların hepsini aynı anda içinde barındırmasının mümkün olduğunu anlattı.
Irak Savaşının bölgeye barış ve demokrasi yerine, milliyetçi ve Batı karşıtı öfke getirdiğini savunan Pamuk, savaşın Ortadoğuda demokrasi ve laiklik için mücadele veren küçük bir azınlığın işini daha da güçleştirdiğini belirtti.
"Demokrasi ve düşünce özgürlüğü adına başka ülkeleri acımasızca bombalamanın mantığı nerede?" diye soran Yazar Orhan Pamuk, "dünyanın benim geldiğim bölgesi bunca insanın öldürülmesinden sonra daha demokratik olmuş değil" dedi.
Pamuk, "Iraka karşı savaş ve neredeyse 100 bin insanın acımasızca öldürülmesi ne barış ne demokrasi getirdi. Aksine, milliyetçi ve Batı karşıtı öfkeyi yükseltti. Ortadoğuda demokrasi ve laiklik için mücadele veren küçük bir azınlığın işini daha da güçleştirdi. Bu vahşi, bu zorba savaş ABDnin ve Batının utancıdır, PEN gibi örgütler ile Harold Pinter, Arthur Miller gibi yazarlar ise gururudur" diye konuştu.
"Eski solcular milliyetçi oldu"
Eski solcular milliyetçi oldu" diyen Pamuk, 1980li yılların baskı gören yazar, gazeteci ve ressamlarının daha ziyade 'o dönemin solcuları' olduğunu belirtti.
Pamuk, o döneme ait yazarların başlarının derde girme nedenini, batılı liberal demokrasilerin sahip olduğu özgürlüklerin olmayışı olarak niteledi.
Pamuk, "20 yıl sonra, bu insanların hemen hemen yarısının Batılılaşma ve demokrasiyle bağdaşmayan bir milliyetçilikle ittifak içine girdiklerini görünce tabii ki çok üzülüyorum diye konuştu.
PENe teşekkür etti
Pamuk, geçtiğimiz yıl Nobel Edebiyat Ödülünü alan Harold Pinter ve Arthur Millerın, 1985te o dönemde tutuklu bulunan ve ifade özgürlüğü kısıtlanan yazarlarla dayanışma amacıyla İstanbulu ziyaretleri sırasında kendisinin iki ünlü yazara refakatçılık yaptığını anlattı.
Pamuk, ben de bu yıl başım bir ölçüde derde girdiğinde sizlerden aynı dayanışmayı gördüm. PENin bütün üyelerine benimle gösterdikleri güçlü dayanışma için çok teşekkür ederim dedi.
Salman Rüşdü: "Yine 301inci madde"
Konferansta, Hint asıllı ünlü İngiliz yazar Salman Rüşdü de söz alarak, Orhan zamanımızın en büyük yazarlarından biri ve Türk edebiyatına yepyeni bir boyut kazandırdı dedi.
Rüşdü, 2005te Pamuk hakkında açılan davayla ilgili olarak da, bizler bir süre önce onun için çok endişeledik, PEN Yazarlar Derneği olarak dünyadaki birçok yazar örgütleriyle birlikte onun yanında mücadele verdik
Bu davanın düşmüş olmasına memnunuz dedi.
Ancak Türkiyede hala yargılanan birçok yazar olduğuna dikkat çeken Rüşdü, iyi arkadaşım Murat Belge dahil birçok yazar aynen Orhana saldırının gerekçesi yapılan TCKnın 301inci maddesi kapsamında suçlanıyor diye konuştu.
Atwood ile söyleşti
Pamuk, konferansının ardından Kanadalı ünlü yazar Margaret Atwoodun yazarlık üzerine sorularını yanıtladı.
Türk ulusunun geçmişten bugüne çok maceralı bir çizgisi olduğunu söyleyen Pamuka, Atwood da fazla macera yaşamamış bir ülkeden gelen birisi olarak, bunun kıymetini anlayabiliyorum diye espriyle yanıt verdi.
Kaynak: www.cnnturk.com