Pakistan'dan ABD'ye Taliban tepkisi

Abone ol

Pakistan Başbakanı, Taliban lideri Mesud'un insansız hava aracıyla öldürülmesinin ardından ABD'ye verilecek yanıtı görüşmek üzere kabinesini topluyor. İslamabad, Washington'u 'ülke egemenliğini ihlal etmekle' suçluyor.

Pakistan Başbakanı, Talibanı lideri Hekimullah Mesud’un ABD’nin düzenlediği insansız uçak saldırısında öldürülmesine nasıl bir yanıt verileceğini görüşmek üzere kabinesini topluyor.

Pakistan, ABD’yi ülke egemenliğini ve bütünlüğünü ihlal etmekle suçlarken ABD Dışişleri Bakanlığı ise yorum yapmadı ancak, Mesud’un ABD vatandaşlarına yönelik saldırılarda parmağı olduğuna işaret etti.

Pakistan İçişleri Bakanı Çaudri Nisar Ali Han, saldırının ‘sadece bir kişiyi değil, barış çabalarını da öldürdüğünü’ belirtip ABD ile ilişkileri gözden geçireceklerini söylemişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi ise ‘Taliban’la görüşmelerin Pakistan için bir iç mesele olduğunu’ ifade etti.

Pakistan, insansız hava aracı saldırısını protesto için ABD’nin İslamabad büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı.

Mesud’un cenazesinin kalktığı Cumartesi günü, Taliban da Mesud’un yerine geçecek ismi belirlemek için Kuzey Veziristan’da toplandı.

Taliban’ın bölgeden sorumlu komutanı Han Said Sajna’nın seçildiği haberleri geldi ancak bu bilgi daha sona yalanlandı.

BBC’nin İslamabad’dan bildiren muhabiri Richard Galpin, Han Said Sajna’nın hükümetin görüşme talebini kabul etmekten yana olduğunu söyledi.

Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, Taliban’la barış görüşmelerinin başlayacağı sözünü vermişti.

Taliban’ın Swat Vadisi’nde etkili komutanlarından bir diğeri de Malala Yusufzay’ın vurulması emrini veren Molla Fazlullah.

Muhabirimiz, ‘dağınık ve kendi içinde bölünmeleri olan’ bir grup olarak ifade ettiği Pakistan Taliban’ının yeni lider arayışının bir test olduğunu ve üst düzey komutanların birlikte çalışıp çalışamayacaklarının bir göstergesi olacağını söylüyor.

ABD, Mesud’un başına 5 milyon dolar ödül koymuştu. ABD Dışişleri Bakanlığı, Mesud’un 2010’da Times Meydanı’na yönelik saldırı teşebbüsünün sorumlusu olduğunu ve Pakistan Talibanı’nın El Kaide ile ‘sembolik’ bir ilişkisi olduğunu belirtiyor.

Taliban’ın Mesud’dan önceki Pakistan lideri de insansız hava aracı saldırısıyla öldürülmüştü.

Günün Önemli Haberleri