Pakistan meclis komisyonu: ABD özür dilesin
Abone olKasım ayında 24 Pakistan askerinin öldüğü NATO saldırısı ardından kurulan meclis komisyonu ABD'nin Pakistan'dan koşulsuz olarak özür dilemesini talep etti.
Pakistan'da bir parlamento komisyonu 24 Pakistan askerinin öldüğü NATO hava saldırısından dolayı Amerika Birleşik Devletleri'nin koşulsuz özür dilemesini istedi.
Kasım ayında meydana gelen olaydan sonra Washington ile ilişkileri değerlendirmek üzere oluşturulan meclis komisyonu ayrıca ABD'nin insansız uçaklarla yapılan hava saldırılarına son vermesini istedi.
Bir sınır karakoluna yönelen saldırıdan sonra ABD-Pakistan ilişkileri iyice kötüleşmiş, ilişkiler gerginleşince Pakistan, Afganistan'daki koalisyon güçlerine ikmal gönderilen yolları kapatma kararı almıştı.
Amerikalı yetkililer geçen yıl sınır karakoluna yapılan hava saldırısı konusunda "üzüntü" duyduklarını söylemiş, NATO birliklerinin hatalar yaptığını kabul etmişlerdi.
Ama resmi bir özür dilenmemesi Pakistan'da bir çok kişiyi öfkelendirdi.
Pakistan parlamentosu gelecek hafta komisyonun tavsiyelerini değerlendirecek. Komisyon NATO'nun hava saldırısını "Pakistan'ın egemenliği ve toprak bütünlüğünün açıkça ihlali" diye tanımladı.
Meclis Ulusal Güvenlik Komisyonu'nun başkanı Rıza Rabbani parlamentoda yaptığı konuşmada ABD'den bu "ayıp ve sebepsiz" saldırı ile ilgili koşulsuz özür istenmesi gerektiğini savundu.
Rabbani ayrıca, Afganistan'daki yabancı güçlere Pakistan üzerinden yeniden ikmal gönderilecekse bunun vergilendirilmesi gerektiğini de söyledi.
Uzmanlar Pakistan'ın böyle bir düzenlemeden günde 1 milyon dolar civarında gelir elde edebileceğine dikkat çekiyorlar.
Komisyon başkanı Rabbani, Pakistan'daki üsler ya da hava sahasının yabancı güçler tarafından kullanımının gelecekte meclisin onayına bağlanmasını da istedi.
Ne olabilir?
İslamabad'daki BBC muhabiri İlyas Khan Pakistan hükümetinin kamuoyunda çok eleştirilen insansız uçuşlara karşı sert açıklamalar yapmakla birlikte bunların kullanımına sessiz onay verdiklerine dikkat çekiyor.
Muhabirimiz, meclis komisyonunun tavsiyeleri ardından hükümetin, ABD'nin Kası ayındaki saldırı ile ilgili olarak resmi bir özür sunması karşılığında, insansız uçuşlar konusundaki taleplerini fazla büyütmeme yoluna gidebileceğini söylüyor.
Afganistan'daki yabancı muharip birliklerin çoğunun 2014 yılı sonuna kadar ülkeden çekilmesi planlanıyor. Ama bunun gerçekleşebilmesi için NATO açısından Pakistan'ın işbirliği hayati önem taşıyor.