Pakistan başbakanından orduyla ilişkileri düzeltme hamlesi
Abone olPakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani, ordu-hükümet gerginliğinin tırmanmakta olduğu bir dönemde silahlı kuvvetleri öven bir konuşma yaptı.
Ordu-hükümet ilişkilerinin gergin olduğu Pakistan'da Başbakan Yusuf Rıza Gilani, hükümetin Pakistan Silahlı Kuvvetleri'ni tamamen desteklediği açıklamasını yaptı.
İslamabad'da yapılan savunma komitesi toplantısında yaptığı konuşmada Gilani, "Hükümetimiz, meclisimiz ve vatansever tüm yurttaşlarımız cesur silahlı kuvvetlerimizin ve güvenlik güçlerimizin her zaman arkasında durdular" dedi.
Gilani, geçen ay doğrudan orduyu suçlamadan dış mihrakların hükümeti devirmeye çalıştıklarını söylemiş ve orduyu işaret ettiği düşünülmüştü.
Başbakan konuşmasında ayrıca, "Tüm devlet kurumlarının kendi alanlarında görevlerini yerine getirmelerini sağlamak hükümetin bir görevidir" dedi.
Bu hafta başlarında gerginleşen ilişkiler ardından Gilani ve General Eşfak Perviz Kayani ilk defa yüz yüze bir toplantı yaptı.
1947 yılında bağımsızlığını kazanan Pakistan'da şimdiye kadar üç defa askeri darbe yaşandı.
Pazartesi günü Gilani'nin hükümeti için mecliste güven oylaması yapılacak.
"Darbe olasılığı düşük"
BBC muhabirleri mevcut gerginliğe rağmen darbe olasılığının oldukça düşük olduğunu ve daha çok önümüzdeki birkaç ay içinde erken seçim ihtimalinin bulunduğunu söylüyorlar.
Kamuoyu önünde gerçekleşen tartışmalar sonucunda ordu ve hükümet arasındaki ilişkiler son günlerde oldukça gerginleşmişti.
Gerginlik Mayıs ayında El Kaide lideri Usame bin Laden'in öldürülmesinin ardından ABD'den olası bir darbe planına karşı yardım istemek amacıyla yazıldığı ortaya çıkan imzasız bir not ile başlamıştı.
Notu kimin yazdığı ya da ABD'ye kimin ulaştırdığı henüz bilinmiyor. ABD yetkilileri notu aldıklarını ancak herhangi bir adım atmadıklarını söyledi.
General Kayani bunun ardından darbe söylentileri reddetti.
Bugün yapılan savunma komitesi toplantısında ayrıca Kasım ayında hava saldırısı sonucu 24 Pakistan askerinin öldürülmesinin ardından NATO ile işbirliği konusunda izlenecek yeni kurallar da tartışıldı.
Gilani NATO ile işbirliğinin şartları konusundaki incelenmesinin devam ettiğini söyledi.
Pazartesi günü yapılacak güven oylaması Yargıtay'ın siyasi yolsuzluk davasının yeniden açılması konusunda hükümete verdiği sürenin sona ermesine denk geliyor.
Bu süre hükümetin Cumhurbaşkanı Zerdari'nin de içinde olduğu yolsuzlukla suçlanan politikacılar için çıkardığı affı geri çevirmesinin ardından verilmişti. Bu karar hükümete karşı sert bir adım olarak görülmüştü.
Muhabirlerimiz Gilani'nin güven oylamasını atlatacağını ve bunun elini daha da güçlendireceğini tahmin ediyor.