Özür İngilizler'e de yetmedi!
Abone olCHP ve AK Parti arasında süren Dersim tartışması İngiliz medyasının da gündemine oturdu
Independent'in köşe yazarlarından Adrian Hammilton, bugünkü
yazısını Türkiye'de son haftalara damgasını vuran Dersim
tartışmalarına ayırmış, yazının başlığı "Türkiye'nin
geçmişinden uzaklaşması, geleceğinin anahtarıdır."
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, 1930'ların sonunda Dersim'de yaşanan ve açıklanan resmi belgelere göre on üç binden fazla kişinin hayatını kaybettiği olaylarla ilgili olarak devlet adına özür dilemesinin, göz ardı edilmeyecek kadar önemli olduğunu belirten yazar bu hareketin iki sonucuna dikkat çekmiş.
Hammilton ilk olarak 1915 Ermeni tehciri ya da Kürtlere yapılan zulüm konularında da benzer özür tavrı takınılıp takınılmayacağını sormuş?
İkinci olarak ise Dersim özrünün doğrudan olmasa da o dönemin lideri Mustafa Kemal'e yönelik bir eleştiriyi barındırdığını söylemiş.
Erdoğan'ın özrüne, CHP tarafından kendilerine yönelik bir siyasi
hamleden ibaret olduğu eleştirisinde, başbakanın gittikçe artan
muhalefete tahammülsüzlüğüne bağlı olarak haklılık payı bulunduğu
belirtmiş.
Hammilton, Mustafa Kemal'in Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküşü ardından modern, batı çizgisinde, laik ve geçmişini reddeden bir ulus kurma idealini büyük ölçüde gerçekleştirdiğini ve yıkılan birçok imparatorluğun beceremediği bu proje sebebiyle 20. yüzyılın en önemli devlet adamlarından biri olduğunu söylemiş.
Ancak bu sürecin azınlıklara ve özgürlüklere hoşgörü pahasına gerçekleştiğini eklemiş.
Şimdi neredeyse yüzyıl sonra Türkiye'nin Osmanlı'dan beri tecrübe etmediği bölgesel güç olma ve ılımlı İslam modeli teşkil etme gibi bambaşka bir noktada bulunduğunu belirten Hammilton, bu arada ülke içinde yaşanan dönüşümün dışarıdan bakan gözler tarafından yeterince fark edilmediğine dikkat çekmiş ve yazısını şöyle bitirmiş:
"Yaşanan süreç bir değişimdir, etkileyici olduğu kadar da belirsizdir. Ve orta doğuda tarih, hiçbir yerde olmadığı kadar büyük önem taşır.
Geçmişiyle yüzleşen Türkiye, geleceğine hazırlanıyor."