Ozon tabakası "kalınlaşıyor"
Abone olAraştırmacılar ozon tabakasının tekrar kalınlaşmaya başladığını ve yırtığındaki genişlemenin durduğunu açıkladı. Bunu sağlayan en önemli etkense çevreyi korumaya yönelik geliştirilen uluslararası politikalar.
Dünyayı kansere neden olan zararlı güneş ışınlarından koruyan ozon tabakasının tekrar kalınlaşmaya başladığı belirtildi.
Birleşmiş Milletler'in (BM) yürüttüğü araştırma sonucunda yıllardır dünyada artan karbondiyoksit ve zararlı kimyasal salımı yüzünden incelen ve üzerinde yer yer yırtıklar oluşan ozon tabakasında 'kalınlaşmanın ilk aşamalarının' görüldüğü ifade edildi.
Antartika üzerinde oluşan ozon tabakası yırtığının da genişlemesinin durduğu ifade ediliyor.
Ancak yırtığın tekrar kapanmaya başlamasının 'on yıllar' alabileceği de vurgulanıyor.
Bilim insanları iyileşmenin neredeyse tamamıyla son yıllarda artan çevre dostu politikalara bağlı olduğu görüşünde.
Ülkelerin sera gazı ve kimyasal salımını azaltmak için uygulamaya başladığı kararlı politikaların meyvelerini vermeye başladığı ifade ediliyor.
'Başarı hikayesi'
BM'ye bağlı Dünya Meteoroloji Organizasyonu (WMO) Başkanı Michel Jarraud, "Bu büyük bir başarı hikayesi. Çevreye duyarlı politikalara aynı şekilde devam etmemiz gerektiğini gösteriyor" dedi.
ABD uzay araştırmaları merkezi NASA'dan Ken Jucks ise BBC'nin sorularını yanıtlarken "İnsanoğlu sonunda doğru olanı yapmaya başladı. Atmosferi Sanayi Devrimi'nden önceki haline döndürmek için ilk adımı attığımız görüyoruz" dedi.
Bilim insanları ozon tabakası yırtığının tamamen kapatılıp kapatılamayacağı konusunda emin olmasa da İngiltere Antartika Araştırmaları merkezinden David Vaughan önümüzdeki yıllarda yapılacak testlerin bu soruya yanıt arayacağını belirtti.
Vaughan, "Temkinli olmalıyız. Ancak açıklanan son rapor çok ama çok iyi bir haber. Uluslararası politikaların gücünü görüyorsunuz" dedi.
Küresel ısınma riski sürüyor
1987 Montreal Anlaşmasıyla birlikte ozon tabakasına zarar veren ve sprey deodorantlarda kullanılan kloroflorokarbonun yasaklanmasıyla birlikte 2030 yılına kadar en az 2 milyon kişinin cilt kanserinden korunmuş olacağı da ifade ediliyor.
Ozon tabakasına dair iyi haberler gelse de dünyadaki karbondiyoksit salımı oranlarında yükseliş devam ediyor.
Sera etkisi yapan gazlar bir miktar azaltılmış ve içlerinden ozon tabakasına zarar veren kimyasallar temizlenmiş olsa da küresel ısınmaya yol açacak ölçüde karbondiyoksit salımının sürdüğü ifade ediliyor.