Özlenen domateste beklenen haber

Abone ol

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının desteğiyle Antalya'daki bir firma köy domatesi ıslah çalışması gerçekleştirdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yerel tatların yeniden kazandırılması projeleri kapsamında Antalya'daki bir firma köy domatesi ıslah çalışması gerçekleştirdi. Çalışma çerçevesinde köy domatesi tadındaki domatesin raf ömrü uzadı, verimliliği arttı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Nejdet Kaplan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Anadolu Köy Domateslerinin Islahı ve Ekonomiye Kazandırılması projesi kapsamında Antalya'daki bir tohum firmasının desteklendiğini söyledi. 

Firmaya 197 bin lira bütçe ayrıldığını anlatan Kaplan, 3 yıldır süren çalışmanın ardından firmanın halkın özlem duyduğu köy domatesini ıslah ettiğini belirtti. 

Raf ömrü uzun, hastalıklara dayanıklı ve lezzetli domates üretildiğini anlatan Kaplan, "Eski özlediğimiz veya unuttuğumuz ama tadınca hemen hatırladığımız köy domateslerinin aromasını katarak, bu çeşitlere ticari özellik katmak amacıyla gerçekleştirilen bir proje. Şirketin iddiası 2016 geliştirdikleri köy çeşitlerini tescil ettirmek" dedi. 

Kaplan, firmanın proje ile köy popülasyonlarını ıslah ederek ticari bir değer kazandırdığını kaydetti.

YERLİ ÜRETİM ARTIYOR

Domatesin dışındaki sebzelerde de yerli tohumu teşvik etmek amacıyla bu tür destek çalışmalarının yapılacağını dile getiren Kaplan, şunları söyledi:

"2004 yılında Türkiye'de tükettiğimiz tohumun sadece yüzde 10'unu yerli firmalarımızda üretebiliyorduk. Yüzde 90’ını ithal ediyorduk. Bakanlık olarak yaptığımız çalışmalarla 2013 yılının sonu itibarıyla yüzde 50’yi geçmiş bulunuyoruz. Yerli üretimimiz artıyor. İleriki yıllarda daha yüksek oranda bir üretim yapacağız."

DOMATESİN ÖMRÜ UZADI, VERİMLİLİĞİ ARTTI

Proje Yürütücüsü Nadide Tohum Şirket Müdürü Hüsnü Ekiz de yerli tohum ıslahı konusunda gördükleri eksikliği gidermek amacıyla böyle bir çalışma yaptıklarını bildirdi. 

Anadolu'nun köylerinde yerel olarak üretilen köy domateslerinin raf ömrünün kısa olması nedeniyle pazara sunulamadığını anlatan Ekiz, "Islah sürecinde raf ömrünü pazarlanabilir seviyeye getirdik, 7-12 güne çıkardık. Yerel çeşitlerin başka bir problemi de verimlerinin çok düşük olmasıydı. Kök başına 2 kilogram alınıyordu. Bu çeşitleri ıslah çalışmasıyla 7 ila 15 kilograma çıkardık. Mükemmel bir çiftçi kazancı sağladık" diye konuştu.

Ekiz; Çin, Şile, İran ile 7 Avrupa ülkesine tohumdan numune gönderdiklerini, talep olduğu takdirde bu ülkelere ihraç edeceklerini söyledi.

Günün Önemli Haberleri