Özkök de federal yönetim istedi

Abone ol

"Kürtlerle Türkler birlikte yaşamak zorunda mı?" yazısı ile büyük tartışmalara neden olan Hürriyet Gazetesi yazarı Özkök'ten ikinci bomba geldi.

Hürriyet gazetesi yazarı Ertuğrul Özkök tartışma yaratacak yazılar kalem almaya devam ediyor. "Türklerle Kürtler birlikte yaşamak zorunda mı?" yazısı ile ayrılığı tartışmaya açan Özkök bu kez BDP'li Osman Baydemir'in özerklikle ilgili sözlerini masaya yatırdı, federasyon istedi.

Baydemir'in “Türk bayrağının yanında Kürt bayrağı”, “Özerk Kürdistan...” sözlerini değerlendiren Özkök, "Ben, Türkiye’nin federal bir yönetime gitmesinden yanayım. Çünkü her federal bölgenin bir başbakanı olsun ve bu başbakanlar Türkiye’nin yönetimi için performanslarını yarıştırsınlar istiyorum. Her bölge kendi kültürünü, kendi hayat tarzını, tehdit altında hissetmeden yaşasın istiyorum" dedi.

Özkök Cumhuriyet'ten Altın Vuruş başlıklı yazısına Cumhuriyet gazetesi yazarı Ali Sirmen'in bu konudaki yazısından alıntılarla başladı. Özkök'ün alıntıladığı yazıda Sirmen şöyle diyor:

“Bazen kimi davranış ve talepler size sempatik gelmese bile doğruyu dile getiriyorsa, yararlı ve takdire şayandırlar. Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir, ‘Özerk Kürdistan’ istediğini dobra dobra söylemiş. Eğer Kürt sorununun varlığını kabul ediyorsak, oturup konuşacağız, tanımı konusunda da anlaşacağız.”

Kürt sorununun nedenleriyle ilgili dile getirilen "geri kalmışlık", "töre", "küresellik ve emperyalizm", "Türk emperyalizmi" gibi açıklamaların Baydemir'in sözleri ile ortadan kalktığını dile getiren Ali Sirmen yazısında, "Oysa sorunun çözümü için önşart açık yüreklilikle görüşleri, istekleri ortaya koymaktı. Osman Baydemir bunu yaptı, helal olsun. O aynı sınır içinde bir başka bayrak istediğini yiğitçe söyledi. Ben de aynı sınır içinde başka bayrak ister miyim, onu yiğitçe söyleyeceğim ki; birbirimizi yanlış anlamayalım.” dedi.

HER BÖLGENİN AYRI BAŞBAKANI OLSUN

Ali Sirmen'i bu yazısı nedeniyle kutlayan Özkök, ardından kendi fikrini yazdı. İşte Özkök'ün Baydemir'in önerisiyle ilgili görüşü:

"Ben, Türkiye’nin federal bir yönetime gitmesinden yanayım.
Çünkü her federal bölgenin bir başbakanı olsun ve bu başbakanlar Türkiye’nin yönetimi için performanslarını yarıştırsınlar istiyorum.
Her bölge kendi kültürünü, kendi hayat tarzını, tehdit altında hissetmeden yaşasın istiyorum.
Bu fikirler çok mu tehlikeli?

Bakın rahmetli Turgut Özal, bundan 23 yıl önce “Federasyon dahil her şeyi tartışalım” dediği zaman, lafı ağzına tıkandı.
Geldiğimiz nokta ise budur: Kayıp bir 23 yıl."

Günün Önemli Haberleri