'Özgür Suriye Ordusu, Haffa çevresinden çekildi'
Abone olTürkiye sınırı yakınındaki Haffa yöresinde faal olan Özgür Suriye Ordusu militanları taktik gereği çevre köylerden geri çekildiklerini açıkladı.
Özgür Suriye Ordusu Türkiye sınırı yakınındaki Haffa'nın
çevresindeki köylerden çekildiklerini ancak bunun bir taktik
olduğunu açıkladı.
Suriye'deki kaynaklar bugün ülkenin çeşitli yerlerindeki çatışmalarda da ölenler olduğunu haber veriyor.
Haffa, Antakya ile komşu olan Lazkiye kentine bağlı 50 bin nüfuslu ve Sünnilerin çoğunlukta olduğu bir yerleşim birimi.
Haffa'da Sünniler çoğunlukta ama ilçenin bulunduğu Lazkiye ili, Beşar Esad ve ailesinin de geldiği Alevilerin çoğunlukta olduğu bir yer olarak biliniyor.
Gözlemciler, Haffa'dan çekildiklerini açıklayan Özgür Suriye
Ordusu militanlarının Türkiye'ye geçtiğini söylüyor.
Haffa'da yaşananlarla ilgili olarak ABD, Özgür Suriye Ordusu ve Şam açıklamalar yaptı.
ABD, orduyu Haffa'da yeni bir katliama hazırlanmakla suçladı.
'Militanların oyunu'
Şam'da yapılan açıklamada ise, ABD'nin, olayı çarpıtarak, militanların girişeceği saldırıların gerçek niteliğini gizlemelerine yardımcı olmaya çalıştığı belirtildi.
Suriye televizyonunda önceki gün dbir telsiz konuşması yayınlandı. Haberde, telsiz konuşmasının, militanların eylem hazırlığını ve bu "katliam"ı ordu güçleri yapmış gibi gösterme planlarını ortaya koyduğu belirtildi.
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland, BM eski genel sekreteri Kofi Annan'ın Suriye'de rejimin yeni bir katliama hazırlandığı yolundaki derin kaygılarını paylaştıklarını söylemişti.
Bu arada Amerika Birleşik Devleti Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da, Rusya'yı Suriye hükümetine saldırı helikopterleri temin etmekle suçladı.
Clinton, Rusya'nın bu adımının "çatışmayı tırmandırabileceğini" söyledi.
BM yetkilisi: Suriye iç savaşta
Öte yandan BM barış gücü operasyonlarının başkanı Herve Ladsous, Suriye'nin iç savaş içinde olduğunu ve hükümetin şehirlerin "büyük bir bölümünde" kontrolü kaybettiğini söyledi.
BM'den bir yetkili Suriye konusunda ilk kez "iç savaş" sözcüğünü kullandı. Ne var ki, gerek Şam yönetimi gerekse muhalifler, bu değerlendirmeyi reddediyor.
BBC muhabiri, hükümetin "teröristlere karşı savaşmaktan", muhalefetin de "barışçı bir ayaklanmadan ve devletin uyguladığı şiddete karşı kendisini savunmaktan" bahsettiğini aktarıyor.