Özel hastaneler devleti geride bıraktı
Abone olÖzel hastane tercihi devleti geride bıraktı ancak yine de vatandaş özelden şikayetçi. Nedeni ise personel yetersizliği!
Özeller, Devleti geride bıraktı! "Türkiye'deki özel hastane algısını" ortaya koyan araştırmaya göre "hastane" olgusu artık vatandaşta olumlu çağrışım yapıyor. Araştırmaya göre vatandaşın, sağlık sorunlarındaki ilk tercihi ise ise özel hastanelerden yana! İşte o araştırmadan ilginç sonuçlar;
Erciyes Üniversitesi'nce (ERÜ) yapılan bir araştırmada, vatandaşların yüzde 54.4'ü, hastane kelimesinin kendilerinde ''olumlu'' çağrışım yaptığını ortaya koydu.
ERÜ İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Metin Işık tarafından Türkiye'deki özel hastane algısının ortaya konulması amacıyla yapılan araştırma, insanların özel hastanelerden beklentileri ve memnuniyet dereceleri ile ilgili önemli bilgiler sağladı.
Türkiye'nin genel özelliklerini yansıtabilecek 8 ilde bin kişi ile yüz yüze görüşülerek yapılan araştırma, özel hastanelerin imajı ve özel hastanelerdeki halkla ilişkiler hizmetleri bakımından önemli bilgileri ortaya çıkardı.
VATANDAŞIN TERCİHİ ÖZELDEN YANA!
Araştırmaya katılanların yüzde 54,4'ü tahmin edilenin aksine hastane kelimesinin kendisinde ''olumlu'' çağrışım yaptığını bildirdi.
Katılımcıların yüzde 53,3'ünün hastane denince aklına ilk gelen şeyin doktor olduğunu söylediği araştırmanın bulgularından bazıları şöyle:
''Katılımcıların yüzde 47,1'i özel hastane ifadesini duyunca aklına gelen ilk şeyin 'kaliteli hizmet' olduğunu, yüzde 22,2'si ise özel hastanenin kendisinde 'parası olana hizmet' olgusunu çağrıştırdığını belirtiyor. Katılımcıların yüzde 30.6'sı özel hastanelere gerek olmadığını, yüzde 59,4'ü ise özel hastanelere gerek olduğunu düşünüyor. Katılımcıların, yüzde 59'u özel hastanelerin sayısının artmasının, sağlık hizmetlerindeki kaliteyi artırdığına inanıyor. Sağlık sorunu yaşadıklarında hangi tür hastaneye gitmek istedikleri sorulan insanların, yüzde 57,7'si özel hastaneleri, yüzde 26,4'ü üniversite hastanelerini ve yüzde 15,9'u devlet hastanelerini tercih edeceğini bildiriyor.''
EN BÜYÜK SORUN PERSONEL
Katılımcıların yüzde 54,7'sinin özel hastanelerde kaliteli tıbbi bakım verildiğine, yüzde 51,1'inin özel hastanelerin modern araç ve gereçlerle donatıldığına inandığını belirttiği araştırmada, özel hastane algısında en büyük sorunun personel konusunda yaşandığı dikkati çekiyor.
Katılımcıların, yüzde 34'ü hastane personelinin içten ve güler yüzlü olduğunu belirtirken, yüzde 38'i aksi görüş bildiriyor.
Araştırmayı yürüten ERÜ İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Metin Işık, yaptığı açıklamada, hastanelerdeki halkla ilişkiler birimlerinin etkinliğini ölçmek için yaptıkları araştırmanın vatandaşların özel hastanelerden memnuniyet derecesini de ortaya koyduğunu kaydetti.
Araştırmayı, her bölgenin özelliklerinin yansıtılması amacıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Kayseri, Antalya, Gaziantep, Samsun ve Malatya'da bin kişiyle yüz yüze görüşme yaptıklarını bildiren Işık, araştırma sonucunda ortaya çıkan bulguların ''Hastanelerde halkla ilişkiler'' kitabında toplanacağını söyledi.
"BİNALAR İYİ PERSONEL YETERSİZ"
Araştırmaya göre, özel hastanelerin en çok şikayet edilen yönünün personelinin yetersizliği konusunda olduğunu dile getiren Işık, şu bilgileri verdi:
''Özel hastanelerin sağlık sektöründeki payı her geçen gün artıyor. 2003 yılında bu pay yüzde 8 civarındayken, bugün Türkiye'deki sağlık hizmetlerinin yüzde 70'i devlet hastaneleri ve üniversite hastanelerinde yüzde 30'u özel hastanelerde veriliyor. 2009 itibariyle Türkiye'de 420 civarında özel hastane faaliyet gösteriyor. Bu kapsamda Türkiye'deki özel hastane algısını ortaya koyabilmek için böyle bir araştırma yaptık. Elde ettiğimiz sonuçlara göre özel hastanelerin nitelik ve nicelik bakımından sınıfı geçtiği söylenebilir. Ancak, özel hastaneler en çok personel konusunda eleştiri ve şikayet alıyor. Yani özel hastaneler modern binalar yaptırıp, tıbbi cihazlara çok paralar harcarken personel konusunda yetersiz kalıyor. insanlar, özel hastanelerin personelinin yetersizliğinden, içten ve güler yüzlü olmamalarından yakınıyor. Bu da sağladıkları imkanlar açısından özel hastanelerin kaliteli personel çalıştıramadığı sonucunu ortaya koyuyor.''