ÖZDEBİRden YÖKe yanıt

Abone ol

Özel Dershaneler Birliği, YÖK'ün strateji raporunaki eleştirilere cevap verdi.

Özel Dershaneler Birliği Derneği Başkanı Faruk Köprülü, ''Sınıfta kalmak zorlaştırıldığı için öğrencilerin dershanelere zayıf oldukları dersler nedeniyle değil, sınavlara hazırlanmak için geldiklerini'' belirterek, ''Bu nedenle de dershaneler, doğal bir sonuç olarak, ister istemez sınavlara hazırlayan kurumlar haline dönüşmüşlerdir'' dedi.

Köprülü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, YÖK'ün hazırladığı Türkiye'nin Yükseköğretim Stratejisi Raporu konusunda, ÖZDEBİR olarak çalışma yaparak düşüncelerini YÖK'e ileteceklerini belirtti. Rapordaki dershaneler ile ilgili bölüme değinen Köprülü, ''Dershane sektörü ortaöğretime yardımcı olmaktan çok onu ikame eder hale geldi'' yönündeki değerlendirme konusunda şunları söyledi: ''1970'li 1980'li yılların başında dershanelerin asıl işlevi öğrencileri okuldaki derslerine hazırlamak idi. Fakat son geldiğimiz noktada, üniversite sınavı için müracaat eden öğrenci sayısının çokluğu ve yerleştirilenlerin azlığı dershaneleri de ister istemez sınavlara hazırlayan kurumlar haline dönüştürmüştür. Ayrıca, son yıllarda sınıf geçmenin zorlaştırılması yerine sınıfta kalmak zorlaştırılmıştır. Öğrenciler dershanelere zayıf oldukları dersler nedeniyle gelmemektedir, buna ihtiyaç duymamaktadır. Çünkü sınıfta kalma yoktur, sınıfta kalmak zorlaştırılmıştır. Böyle olunca öğrenciler sınavlara hazırlanmak için dershanelere gelmektedirler. Bu nedenle de dershaneler doğal bir sonuç olarak ister istemez sınavlara hazırlayan kurumlar haline dönüşmüşlerdir. Doğru olup olmadığı ayrı bir konu...''

Okulun öneminin artırılması yönünde çalışmalar yapıldığını kaydeden Köprülü, ''Bunlar gerçekleşirse öğrenciler de zayıf oldukları dersler nedeniyle dershanelere gelirler'' dedi.

''TALEP OLDUĞU SÜRECE DERSHANELER DE OLACAK''
Üniversitelerin kapısı önünde yığılma olduğuna işaret eden Köprülü, ''Üniversiteye talebin çok, yerleştirmenin az olmasının dershaneleri kaçınılmaz kıldığı bir gerçektir. Bu da böyle devam edecektir. Sınavın şekli içeriği ne olursa olsun, üniversitelere talep ve yerleştirme sayısı bu kadar olduğu sürece dershaneler de olacaktır'' diye konuştu. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda 600 bine yakın öğretmenin görev yaptığını, ancak bakanlıktan istifa ederek dershanelerde görev alan öğretmen sayısının 10-15 bin olduğunu kaydeden Köprülü, bu rakamın genel rakam içinde çok az yer tuttuğunu söyledi. Köprülü, bu öğretmenlerin yanı sıra emekli öğretmenlerin de dershanelerde görev aldığını, mezun olup henüz göreve başlamamış kişilerin de stajyer olarak çalıştırılıp daha sonra öğretmen kadrolarına alındıklarını anlattı.

Günün Önemli Haberleri